Overzicht

Periode: 1974 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen, Glimmen
Genre(s): dansorkest, klassiek

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Salonorkest Pluche

Salonorkest Pluche

Salonorkest Pluche - voorheen "Het Groningsch Salonorkest" - onder leiding van Willem Wolthuis, wordt in 1974 opgericht in Groningen door leden van  Romanesca en oude rot Klaas Wiersema (Carlo Vierez), die lange tijd speelde bij Malando. Via advertenties worden de nodige partituren gevonden en aangeschaft. Het repertoire bestaat uit werk uit de 19e en begin 20e eeuw, op het snijvlak tussen licht-klassiek en easy listening. Salonorkest Pluche heeft talloze platen uitgebracht en kent zijn hoogtijdagen in de late jaren zeventig.

In de wat chiquere salons in het begin van de twintigste eeuw zag je vaak een 'strijkje', bestaande uit een pianist en enkele violisten en blazers. Het repertoire bestond uit dansnummers, zoals walsen, foxtrots en tango's. De muzikale leiding was in handen van de eerste violist, die bleef staan en 'Stehgeiger' werd genoemd. Salonorkest Pluche hanteert de klassieke salonbezetting met een pianist, twee violisten, een altviolist, een cellist, een contrabassist en een slagwerker.

In weerwil van een vernietigende recensie in het Nieuwsblad van het Noorden, wordt het ondeugende oude stuk "Kannst du pfeifen Johanna in 1977 een hit in de top tien, de eerste keer dat een Nederlands klassiek georiënteerd orkest de hitparade haalt. Er zijn tv-optredens in o.a. "Sonja's Goed Nieuwsshow" van Sonja Barend, "Rondje Theater" met Hans van Willigenburg en zelfs "Toppop". Dit grote succes zorgt voor een ware hausse aan salonorkesten, waaronder mogelijk het in 1978 opgerichte  Maastrichts Salon Orkest onder leiding van André Rieu.

Bronnen: 

Nieuwsblad van het Noorden 09-09-1976 - Groningsch Salonorkest: voor't èchte café-concert
http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Wolthuis#Herintroductie_salonmuziek