Overzicht

Periode: 1980 - 1991
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): pop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts RTC

RTC

The Rockin’ Teenage Combo begint in 1980 als duo, met Nick Roovers en Nanne Tepper.

In het begin experimenteert de groep op allerlei muziekinstrumenten en soms zelfs op een levende kat. Ook jammen er wel mensen mee. In een tweetal kleine ruimtes, als studio ingericht, worden cassette-opnames gemaakt. Nanne speelt gitaar en Niek speelt bongo’s, piano,kazoo en andere rondslingerende dingen. Het duo maakt in het begin zeer experimentele muziek.

Tussen 1980 en 1984 maakt de groep ca. 40 opnames met hoofdzakelijk speelgoedapparatuur. "Op een ongebruikelijke manier ongebruikelijke muziek", volgens de biografie. Langzamerhand ontwikkelt het duo een eigen sound en komt met verrassend bijzondere geluidsopnames.

In 1982 komt Ron Overbeek erbij. Hij kan aardig cabaretesk zingen en legt zich toe op percussie.

In 1983 stapt Nanne Tepper uit de band om verschillende redenen, maar vooral om de veranderende muzikale richting. Als Teptapper leeft zijn naam nog voort.

In 1985 verschijnt een videoproject Moving lines. Op de eerste single Toekomstmuziek die in mei 1986 wordt uitgebracht staan een 7-tal nummers. Het materiaal wordt uitgebracht op het Zwolse label De Fabriek (zie ook Lost Attic) waarmee veel wordt samengewerkt. De basis voor het label Future music wordt gelegd.

In oktober 1986 verschijnt de demo RTC goes Zappa en in december komt de video RTC live in Eindhoven uit. Ook in 1986 verschijnen twee nummers op de Belgische verzamel-LP Pshycomania. Op deze elpee staan groepen uit heel Europa, zodat de muziek door heel Europa verspreid raakt.

In januari 1987 verschijnt de verzameldemo Future music 1 en 2. De dubbel-LP Tomorrow we talk about your career die daarop volgt, wordt in gelimiteerde en genummerde oplage uitgebracht. De hoezen zijn door de groep handmatig samengesteld.

Eind 1987 verschijnt de elpee Mystery Disc (RTC plays Zappa)op Mystery day op 19 december 1987, een jaarlijks terugkerend Zappa-evenement in de Effenaar in Eindhoven. Hierop speelt RTC samen met nog twee groepen Zappanummers, opgenomen tijdens de Zappadag in 1986.

Bij de eind 1987 verschijnende LP Seropositve zit een plastic handschoen als bijlage samen met een inlegvel.

In 1989 verschijnt de CD Incest, een uit vier delen bestaand muziekstuk. Ook in dat jaar gaat de band naar Tsjecho Slowakije (toen nog achter het ijzeren gordijn). Op uitnodiging van 'de staat' wordt er opgetreden op een groot festival. Veel interessanter en leuker zijn de andere optredens die ze doen in het 'club circuit' in Karlsbad en Praag.
Van het verdiende geld, dat niet naar het westen mag worden uitgevoerd, kopen ze kadootjes voor vrienden. Een jong ventje dat voor het hotel staat als ze weer naar huis vertrekken laten ze stom verbaasd achter met in zijn handen al het geld dat ze nog overhebben. Bij de grens lijkt het erop dat ze de kadootjes aan de grenswachten moeten afgeven. 'Ik trap het nog liever hier ter plekke kapot dan dat die lui het krijgen' zegt Teye en staat op het punt de daad bij het woord te voegen. Dan wordt ze duidelijk gemaakt dat ze snel moeten maken dat ze weg komen.

Na enkele  bezettingswisselingen, Teye, Siep en Yvonne verdwijnen van het toneel, Bianca van Dijk (percussie en zang) en Piet Hoeksma (gitaar) nemen hun plaatsen in, gaat de groep in 1991 definitief uit elkaar.