Overzicht

Periode: 1989 - onbekend
Status: gestopt
Plaats(en): Stadskanaal
Genre(s): blues, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Rascal R.U.D.Y.

Rascal R.U.D.Y.

Drie jongens die elkaar kennen van een schoolbandje slaan de handen ineen om mee te kunnen doen aan het lokale festival Opblaaspop in Stadskanaal. Het zijn bassist Bert Nonkes en gitaristen Richard Veen en Niels Withaar. Als zanger doet Richards broer Hans-Peter mee. Naam van de band is in eerste instantie Rascal Woody. Dat wordt door een lokale journalist echter verkeerd verstaan en dus schrijft hij een lovend stuk over Rascal Rudy. Met de positieve recensie op zak besluiten ze de bandnaam maar te houden. Inmiddels is de naam wat aangepast naar Rascal R.U.D.Y., waarbij dat laatste staat voor Raging United by Drinking and Yelling.

De groep eindigt als tweede op Opblaaspop. Bijzonder is dat de band vanaf het begin zowel versterkt als unplugged optreedt, hoewel het laatste ook een beetje uit nood is geboren vanwege de beperkende geluidsnormen en beperkte ruimte in café's en kroegen. Naast covers van de Rolling Stones, Chuck Berry en Muddy Waters komen ook eigen nummers aan bod.

Eén van de hoogtepunten is het optreden in het voorprogramma van Normaal, tijdens de Week der Besten in Vlagtwedde. In datzelfde jaar levert Rascal R.U.D.Y. een bijdrage aan de verzameld-CD Double Nine van Stichting Popcontact Drenthe. Ook zijn ze te horen op de verzamelaar Facts on Acts van de Stichting Popmuziek Nederland uit 1994.

Bron: 'Rascal R.U.D.Y. viert lustrum unplugged', Martin Groenewold, Nieuwsblad van het Noorden, 18-10-1994.