Overzicht

Periode: 1992 - onbekend
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, Niebert
Genre(s): reggae, ska

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Quest for fire

Quest for fire

De aanzet tot het ontstaan van Quest for fire vindt plaats vanaf 1987, onder het genot van de nodige spliffs in de Groninger  coffeeshop Channel 1. De band heeft jarenlang het karakter van min of meer georganiseerde jamsessions. De eerste tijd doet coffeeshop-eigenaar Fenno nog mee op bas. De boerenschuur van Manfred in Niebert dient als repetitieruimte. Optredens vinden plaats in die schuur, tijdens zelfgeorganiseerde feesten. Sommige bandleden van het eerste uur hebben geen enkele ervaring en er zijn diverse bezettingswisselingen, voor de band enigszins vaste vormen aanneemt. 

De eerste "officiele" bezetting uit 1992 bestaat uit Manfred & Petah, Markus, ChezDre, Ronco, Dj, Romeo, John T-bone en P. Cusiel. De bandnaam (en imago) zijn ontleend aan een Franse film over holbewoners. In 1993 wordt de band derde tijdens de "Pop = Prima Prijs" en bereikt de halve finale van de Grote Prijs van Nederland.

Producer Irie (Michiel Cornelisse) komt de band versterken als vaste geluidsman met zijn sounds en overdubs, en Dj's 4-your-ears-only gaat het management doen. De publiciteit wordt al veel via internet gedaan, Quest For Fire was een van de eerste reggae bands online.

De band wordt opgemerkt door live radio-shows op Radio Q-FM [radio london] en hun live versie van Love Triologie wordt een hit op de zender.

Inmiddels 9 leden sterk (plus de nodige gastmusici) komt de zaak goed op stoom en de band bouwt een geduchte live-reputatie op. Vooral in Duitsland is de band zeer populair in de reggae-scene. Ook brengen ze een CD uit met de titel "Keep it Burning". Eind negentiger jaren stopt de band echter.

Een aantal voormalige bandleden speelt vervolgens in de ska-band Dr. Phybes

In 2002 volgt een reunie-optreden in het Platform Theater, en 10 jaar later de volgende, op zaterdag 3 november 2012 in een uitverkocht Cafe de Zolder. 

Bronnen: J.R. Loef, Walter de Vries, Dirk-Jan Heinstra.