Overzicht

Periode: 1988 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): blues, Groningstalig, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts PLAT

PLAT

Voor 1988 zijn het trio Fenno de Boer, Hans van Lier en Fokke de Jong al een beetje aan het pionieren met Groningstalige blues en rock. De heren merken dat dit goed aanslaat bij het publiek. Een demo-cassette wordt opgenomen en PLAT gaat on the road.

Na enige tijd kan Fokke de overstap maken naar Normaal en wordt Harry (Twietje Draanksteern) Haze de drummer. In deze bezetting wordt gespeeld in voorprogramma's van o.a. Normaal en De Dijk. Er wordt een heuse fanclub opgezet en er is zelfs aandacht van landelijke omroep VPRO.

In 1990 wordt de eerste single "Bier op" gepresenteerd in rocktempel Paradiso in Amsterdam.  Een protestlied "De boeren ben't zat" wordt opgenomenen ten gehore gebracht bij het Ministerie van Landbouw in Den Haag.

In het daaropvolgend jaar wordt de single "Wie willn feesten" opgenomen met de toen 17-jarige zanger Teo de Haan uit Muntendam. Nadat Hans van Lier in 1994 de band verlaat om zich meer op de Engelstalige blues te richten, wordt Teo voor vast bij de band gevoegd. Vervanger van Hans wordt  gitarist Follie 'Klokje' de Vries.

 Met inmiddels 3 cd's en 4 singels en 1 cassettebandje achter de rug gaat de "nieuwe" PLAT er op volle kracht tegenaan. Een nieuwe cd "Kou" (1995, Ivory Towers) komt op de markt. De publiciteitsmachine draait op volle toeren. Er is een tv optreden bij Leo Driessen (call tv van VERONICA) en de merchandising wordt, naast de gebruikelijke T-shirts en caps, verrijkt met damesslips met opschrift PLAT!.

In 1997 komt de opvolger van Kou: "De Viefde" en in 1999 verschijnt het verzamelalbum "10 Joar PLAT!" t.g.v. het 10-jarig bestaan in 1998. Voor dit jubileum wordt ook een boekje uitgegeven met smakelijke anekdotes en feiten.

Een paar jaar later wordt een videoclip van het nummer "Regen" een groot succes op TV Noord. Er wordt een tweede videoclip opgenomen van het lied "Zuurkool", ter gelegenheid van het 15-jarige jubileum van de band in 2003.

Gitarist Hans van Lier heeft daar blijkbaar ook wel trek in en komt, na een paar geslaagde gastoptredens, weer terug bij de band. 

In 2008 viert PLAT het 20-jarig bestaan. Veel optredens zijn er echter niet meer en vanaf half 2010 wordt het stil rond de band.