Overzicht

Periode: 1977 - 1981
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Phoney & the Hardcore

Phoney & the Hardcore

Phoney & the Hardcore is een van de bekendere bands tijdens het Groninger Springtij. De band ontstaat halverwege 1977 uit Snake en Little Beaver.  Van laatstgenoemde groep start Hugo Sinzheimer The Meteors terwijl Erik Strack aan de wieg van Phoney staat. De groep maakt rockmuziek. Optredens vinden aanvankelijk lokaal plaats.

Veel optredens
Een van de eerste optredens vind plaats in december 1977 in de Churchills Club te Groningen. Al op 7 januari 1978 staat de groep in Huize Maas in het voorprogramma van de bekende Engelse (punk) band The Boomtown Rats; op 14 januari 1978 vind in Vera een concert plaats met de muzikaal verwante groepen Subway en Streetbeats. 26 januari 1978 speelt de band in het voorprogramma van The Meteors in Huize Maas, 25 februari 1978 is er een optreden in Pentastoma te Roden, de maanden maart en april is de groep in Groningen actief op de podia van het Pakhuis, Churchills en Simplon.

Landelijke bekendheid
Als Herman Brood scoort met door Erik Strack geschreven nummers ‘I love you like I love myself’, ‘Hot talk’ en ‘Never enough’ gaat het de band voor de wind. Er volgen veel landelijke optredens en de naamsbekendheid neemt toe.
Strack wordt zowel in de Hitkrant als Muziek Express tot een van de meest veel belovende artiest gebombardeerd.

Neergang
Begin 1980 wordt een tweede elpee opgenomen in Amerika met medewerking van Amerikaanse sessiemuzikanten. Dit wordt echter geen succes. Na dit Amerikaanse avontuur verlaten trouwe metgezellen de groep en zijn de hoogtijdagen voorbij. Tot 1981, wanneer opnieuw een succesvolle periode lijkt aan te breken. De single Sorrow verschijnt in de tipparade. Meer dan een tip zal het nummer echter niet worden. Korte tijd later valt de groep dan ook uit elkaar.

Bron aanvulling: Wolter Gall

Biem Visser mailde ons (17-oktober-2013)
"Peter Walrecht heeft nooit echt deel uitgemaakt van Phoney; heeft wel enkele keren meegespeeld maar gaf uiteindelijk toch de voorkeur aan andere bands. Wolter Gall is opgevolgd door Kees Alkema, Wim van der Boon (alias Vince Lynx) door Tom van der Schoot. Na het mislukte Amerika-avontuur - dat de reden was voor het vertrek van Bernard Reinke - heb ik nog een tijd gespeeld met Eric de Zwaan. Omstreeks die tijd is Tom vervangen door Louw Leeuw. Omdat de formatie na het vertrek van Bernard nooit meer het niveau, noch de populariteit van daarvoor evenaarde, vertrok Kees en werd vervangen door Jaques Hazenbroeck ( ik weet niet of ik deze naam goed heb). Kort daarna viel de band uiteen. Uit de media heb ik vernomen dat Phoney later nog is heropgericht, en een single heeft uitgebracht, kennelijk zonder nieuwe toetsenspeler. Overigens heb ik momenteel weer kontakt met Wim, Wolter en Ilja".

Nieuwsblad v/h Noorden van 8-juli-1981: Phoney krabbelt weer naar boven