Overzicht

Periode: 1971 - 1995
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, Curaçao, Amsterdam
Genre(s): funk, latin, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Pearl Ash

Pearl Ash

Kort nadat zij in 1971 vanuit de Antillen naar Amsterdam zijn gekomen, starten Frank Lopes, Manuel Lopes en Humphrey Thodé de band Pearl Ash. Ook bassist Albert McMagoire maakt dan deel van de band uit. Op Curaçao spelen de jongens al samen als Pearl Ash sinds 1969. 

Zijn tijd ver vooruit

Na een half jaar verhuizen de jongens naar Groningen. Hier beginnen ze instrumentale jazz-rock te spelen in een kleine scène van liefhebbers en in verschillende clubs. In 1974 staat de groep in Paradiso in Amsterdam tijdens een groepenpresentatie. In de recensie naar aanleiding van dit optreden staat, dat de band zijn tijd ver vooruit is.

Pearl Ash is hot

In 1976 slaat de groep een commerciëler pad in. De bezetting wordt gewijzigd: men gaat meer Funky, Latin en Rock muziek spelen. Pearl Ash komt nu onder de vleugels van Siem Akkerman, die met zijn bureau Animoes voor veel groepen het management doet. De groep oogst met de nieuwe formule veel succes. Op 25 mei 1978 speelt de band in de Oosterpoort in het voorprogramma van Daniel Sahuleka. Optredens vinden in heel Europa plaats. De groep is opeens hot. Er zijn contacten met een platenmaatschappij. De groep ontgroeit Animoes, maar er is geen landelijk organisatiebureau om de band onder contract te nemen. Dan verlaat Manuel Lopes de groep; hij gaat eerst naar Herman Brood en later naar Jan Akkerman. Humphrey Thodé gaat naar D'Men en zal later solo optreden onder de naam Bri. Dat is het einde van de band. Begin 1979 wil Frank Lopes weer gaan spelen. Hij vormt met Bri een nieuwe band. Ruud van As, Robbie Brans en zangeres Gina de Boer maken er ook deel van uit. De band heeft veel succes. Echter, dan verlaten Ruud en Robbie de band. Met wisselende bezettingen speelt de groep tot 1981 in het genre van de jazz-rock.

Een stapje terug

Tussen 1982 en 1985 speelt Frank in de Veendamse groep Karina & the Blackbirds. Oorspronkelijk een Top 40 en country groep, die met de komst van Frank ook reggae en latin gaat spelen. Na deze voor hem leerzame periode richt hij met bassist Philip Baumgarten (ex Bow Pow) in 1985 de Franky Lopes Communication op. Dit duo speelt aanvankelijk vooral op party's in de top van het bedrijfsleven. Met name bij zijn werkgever Philips speelt Frank veel. Het duo versterkt zich in 1986 met drumster Marieke Zwartsenberg (ex Hawaii Gang en No Song Kutkotz). Els Bruining komt bij de band als toetsenist. Bassiste Angela Poort (eveneens Hawaii Gang en No Song Kutkotz) versterkt de groep. Met drie meiden en Frank treedt de groep ondermeer op tijdens de Uitmarkt in 1986 in de Stadsschouwburg.

Een fenomeen staat op

Intussen was er in Groningen een ander fenomeen opgestaan. De Groninger Alex Poolman was in die tijd de beste Prince imitatator in Nederland. Vijf televisie optredens, onder andere in de Vijf Uur Show en Top Pop had Alex op zijn naam staan. Frank Lopes ontmoette hem op het Kleur Je Hart Festival in 1986. Alex stond daar in het voorprogramma van de Frank Boeijen groep. Frank Lopes gaat evenals Prince, en Alex Poolman, tijdens optredens een prachtig gemaakt pak dragen. Dan eens een wit pak, dan weer een zwart pak. Dit gaat de drie dames te ver. In 1987 gaat de Frankie Lopes Communication ter ziele.

Frankie en Alex beginnen kort daarna een nieuwe band The Prince & the Revolution Cover Band. Een nieuw concept met een twee en half uur durende theaterrock show, compleet met kostuums en lichtshows. Er vinden audities plaats voor een nieuwe bezetting en zo ontstaat een hele nieuwe jonge band. Een beperkt aantal optredens voert de groep uit. Maar het einde komt nog datzelfde jaar in Paradiso te Amsterdam. De show was te groot voor een dancing en te klein voor theaters. Bovendien verbleekte ook de ster van Prince.

De terugkeer van Pearl Ash

In 1989 keert Pearl Ash in een vrijwel geheel nieuwe bezetting terug in de muziekwereld. Alex Poolman is zanger; nu vooral met eigen werk. Op 14 juni 1991 is in discotheek Skopje te Harkstede de try out. Korte tijd later verschijnt de CD Forgive and forgiven. Insiders zijn enthousiast en via via krijgt de groep vanuit Amerika een contract aangeboden om bij Paragon Producties een film te maken. Op 5 juni 1992 houdt de groep een presentatie voor de directrice van de filmmaatschappij in de Oosterpoort te Groningen. Alles lijkt voorspoedig te gaan. Een popfilm over het leven van Frank Lopes. Een droom lijkt uit te komen. Het mag niet zo zijn. De Amerikaanse geldschieter haakt af en het plan gaat niet door. De band valt door deze desillusie uiteen.

Guitar Conquistador Frankie Lopes

Toch pakt Frank Lopes de draad weer op. Begin 1993 start hij een band, die tot januari 1995 zou bestaan. Hij geeft voorlopig zijn laatste concert in De Spieghel. Frank gaat bezig met Tang Soo Doo.

Eind 2002 wordt opnieuw gewerkt aan een come back met als titel Guitar Conquistador Frankie Lopes. Er is een nieuwe videoclip en Frank heeft er zin in. En hij blijkt nog steeds een fantastische rock gitarist.

Bron: Frank Lopes