Overzicht

Periode: 1971 - 1998
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, De Wilgen
Genre(s): Groningstalig, Nederlandstalig, pop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Paul & André

Paul & André

Duo Paul & André (resp. Paul Penninkhof (alias Morelli) en André Bralts (alias Barré)) treedt begin jaren 1970 op in Groningen op de café-chantant avonden van Grieks restaurant Akropolis en café La Baborack. Het repertoire bestaat uit smartlapparodieën en curieuze vertalingen van pophits. (Zo is bijvoorbeeld de Zangeres Zonder Been razend populair en brengt ‘Angie’ van the Rolling Stones het tot een lachsucces als ‘Ankie’.)

Nadat concertorganisator Rob Kauffman hun manager wordt, komen er dankzij diens netwerk van contacten in het popcircuit optredens in het gehele land. Hoogtepunten vormen onder meer optredens als voorprogramma van Gruppo Sportivo in Huize Maas, van Dr. Hook and the Medicine Show in het Amsterdamse Paradiso (eenmalig op de piano begeleid door Simon "Ten Fingers" Geleynse) en van de Engelse punkband The Damned, waarbij het duo in Maas spontaan begeleid wordt door de ritmesectie met op bas Captain Sensible. Ook fungeert het duo als vaste entr’acte in de door Stichting Popmuziek Nederland georganiseerde tournee ‘Finders Keepers, Losers Weepers’, met medewerking van de incrowd der Nederpop uit die jaren.

In het dorpje America (Limburg) geniet het duo enorme populariteit onder de jeugd en daar wordt eind zeventig de LP Paul & André Live In America opgenomen, met medewerking van een keur aan Groninger popmusici. Bij live-optredens wordt het duo vanaf die tijd begeleid door Rob Kauffman en Wessel Babtist van Subway, de band waarin Paul gitaar speelt.

Na een paar jaar intensief toeren besluit het duo in 1981 te stoppen. Paul blijft in de muziek met o.a. het duo Die Twee, de bands Elvis, Sinatra & de Stones en Jumping The Blues, en als concertorganisator met de serie De Vrije Hand. André voltooit zijn studie Oud-Fries en richt zich op het schrijven. Bralts maakt naam in de Friese literaire wereld met columns in de Leeuwarder Courant, als redacteur van cultureel maandblad De Strikel en als medewerker van literair tijdschrift de Moanne.

Na een reünieoptreden in 1994 krijgt het duo de smaak weer te pakken. Er verschijnen een aantal nieuwe liedjes onder de naam NV Barré op verzamel CD 'n Muzikaal Rondje Groningen 1'

In 1997 wordt het duo versterkt met accordeonist Joop Douwma (The Tykes, Safari Joe). Trio Joop, Paul en André brengt op 21 november 1997 de CD TROOST! uit, met een begeleidingsband onder muzikale leiding van Bert van Erk en geproduceerd door Jan Heddema. Er volgen zeer sporadisch optredens onder de naam Het Tragisch Trio en er wordt een live-CD opgenomen door het Trio plus Anne Kraster in Irish pub O'Ceallaigh, welke wordt uitgebracht in beperkte kring.

Hierna scheiden de wegen zich weer wegens gebrek aan actie. Paul gaat solo met zijn liedjesprogramma Songs á La Carte en speelt daarmee voornamelijk in besloten gelegenheden. André en Joop richten zich volledig op het Groningstalig lied. Als Woarom Nait worden regelmatig opnames gemaakt bij RTV Noord, er komt een CD uit en er volgt een aantal optredens met band in het Noorden.

Op 16 december 2007 komt het duo Paul & André eenmalig terug op de planken, bij het 30-jarig bestaan van OJC Cartouche in America. In 2010 overlijdt André Bralts op 65-jarige leeftijd.

Duo Paul & André mag worden beschouwd als voorloper (en wellicht een inspiratiebron) van het later immens populaire Groninger duo Pé Daalemmer & Rooie Rinus. Aan het overlijden van André Bralts wordt door Frank den Hollander een liefdevolle necrologie gewijd op weblog de Digitolle Grieze. Andere verklaarde ouwe fans van het duo zijn Thé Lau, Jan Rot en Rowwen Hèze

Trivia: Toenmalig poprecensent van het Nieuwsblad van het Noorden Syp Wynia omschrijft Paul & André ergens als "tragisch duo". Het Duo gebruikt deze betiteling voortaan als geuzennaam.

Nieuwsblad v/h Noorden van 17-augustus-1979: Tragies duo Paul en André of de kracht van het eigenlijk niet kunnen