Overzicht

Periode: 1978 - nu
Status: actief
Plaats(en): Winschoten
Genre(s): blues, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts New Adventures

New Adventures

Liften op New Wave
Hoewel Punk en New Wave-muziek actueel zijn eind jaren zeventig, maakt het landelijk bekend staande trio New Adventures onvervalste bluesrock. De groep ontstaat in 1978 te Winschoten, waar dan nog een popklimaat heerst.

De groepsleden Peter Bootsman, Harry de Winter en Henk Torpedo zijn afkomstig uit Purcus Education, Harley Jay, Hot Time Band en Upside Down. In het najaar van 1978 vinden in Oost-Groningen de eerste optredens plaats. De groep heeft veel succes en weet mede daardoor Polydor ervan te overtuigen een contract af te sluiten.

De eerste single met de Chuck Berry cover Come On verschijnt bij Polydor. Het nummer brengt het in de Top 40 tot de 31e plaats. Verder succes volgt: in 1979 staat de groep in het voorprogramma van de Golden Earring tijdens hun tournee en verschijnt de band op de televisie in VARA's Popkaravaan.

Tussen giganten
In februari 1980 komt het eerste album New Adventures uit, geproduceerd door Golden Earring-gitarist George Kooymans. De single van deze elpee Late Late Show komt in de tipparade. Ook Backdoor Lovers, de tweede single van de elpee bereikt de tipparade.
In 1981 staat de band op Pinkpop tussen de giganten van de pop. De elpee Wild Cat’s Moaning wordt, opnieuw met Kooymans, opgenomen. De single Midnight Magic Manics zou met een 29e plaats de tweede hitnotering voor de groep zijn.

De single Don’t Want You, die in 1982 verschijnt en opnieuw een tipparade notering wordt, is de eerste single van de tweede elpee Point Blank.

Een andere koers
Kort nadat de elpee verschijnt, verlaat drummer Henk Torpedo eind 1982 de groep. Peter Walrecht van White Honey neemt zijn plaats in.

In 1983 verschijnt de langspeelplaat Radiator. Deze elpee is een duidelijke breuk met het nog korte muzikale verleden van de New Adventures; de toetsen doen hun intrede.

Medio 1985 is de rek uit de band en volgt een afscheidstournee. Deze concerten in de IJshal in Groningen en Parkzicht Veendam worden opgenomen en verschijnen op de elpee Live’s a Mess. In 1986 is het echt voorbij. Na dit jaar speelt men incidenteel nog als trio.

 

Het bloed kruipt
In 1987/1988 verlenen Bootsman, De Winter en Walrecht hun medewerking aan een nieuwe groep: de Tuney Tunes. Met deze band worden twee singles gemaakt. In deze periode worden trouwens ook optredens als New Adventures gedaan.

Eind 1989 richten zij de band New Legend op, die begin 1990 gaat optreden en twee albums uitbrengt . Deze band bestaat maar kort, want als in 93 het derde album opgenomen gaat worden, stapt eerst Bootsman en later ook de Winter eruit.
In de zomer van 1993 richten The New Adventures zichzelf in de oude bezetting opnieuw op. Eddy Helder doet het management en in het najaar 93 trekken The New Adventures als begeleidingsband en als voorprogramma met Pat Travers door Europa. 
De cd waar in 93 al over wordt gesproken en waar ook demo's van bestaan, komt er pas in 1998, maar zonder De Winter, die stapt in 95 uit de band, Hij wordt vervangen door Rudy Engelbert. Op de cd speelt Gerrit Veen mee en hij doet na de release mee aan een aantal optredens.
Kort hierna valt de groep evenwel definitief uiteen.

Vanaf 2001 tot 2013 treedt de band in originele bezetting met enige regelmaat op tot mei 2013 wanneer Henk Torpedo stopt. Bennie Top, die al een paar nummers heeft mee gespeeld op het album Babyshake. volgt hem op. Op 15 november 2008 staan de New Adventures op het, door Poparchief Groningen georganiseerde festival, van Dommering tot Dekker in Winschoten. 
In 2014 verschijnt het album Station Zero.

Bron: aanvulling: Peter Walrecht, Hans van den Brink