Overzicht

Periode: 1996 - onbekend
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): Nederlandstalig, pop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Meindert Talma & the Negroes

Meindert Talma & the Negroes

De boomlange Groningse Fries Meindert Talma (1968) is niet alleen door zijn lengte een opvallende verschijning. Als muzikant (toetsenist/zanger) en schrijver maakt hij indruk met zijn sterk persoonlijke teksten en zijn bijzondere Nederlands- en Friestalige liedjes. In zijn romans toont Meindert Talma zich een begenadigd zij het af en toe weerbarstig schrijver. Een messcherpe observator die niet schroomt zaken onverbloemd te verwoorden, waarbij hij ook zichzelf niet spaart. Meindert Talma is uitermate productief. Sinds 1996 zijn hand zes albums, twee romans en een interviewboek verschenen.

Zijn publicaties als schrijver en zijn muzikale werk vertonen een opmerkelijke verwevenheid. Zo fungeerde bij zijn cd Kriebelvisje (maart 2003) de cd als soundtrack bij het boek. Eerder (1999) verscheen al op een vergelijkbare wijze de roman Dammen met ome Hajo. Ook toen ging het boek vergezeld van een gelijknamige cd. Bij Kriebelvisje is de combinatie boek/cd verrassend ver doorgevoerd. De dertien nummers op de cd verwijzen qua thematiek naar de dertien hoofdstukken uit de roman.

Met de tot dusver verschenen cd’s heeft Meindert Talma zich in muzikale zin een breed maar tegelijkertijd geheel eigen idioom toegemeten. Dat is ook zeker weer het geval op zijn meest recente cd Meindert Talma & the Negroes (mei 2005). De invloeden zijn nog steeds even divers als verrassend: Bach (vanaf zijn tiende kreeg Meindert Talma zeven jaar klassiek orgelles), Lou Reed, de plaatselijke gospelband, Johnny Cash en de vroege new wave van begin jaren 80, om maar eens wat te noemen.

Live is Meindert Talma de afgelopen jaren vooral te zien geweest samen met The Negroes. Met veel optredens in het Nederlandse clubcircuit. Maar Meindert Talma verzorgt ook solo-optredens en is een graag geziene gast tijdens literaire avonden. Ook op festivals was hij, zowel met als zonder The Negroes, te zien, zoals tijdens Lowlands, De Nachten, Crossing Border, Noorderslag en Music in my Head. Opvallend waren de optredens van Meindert Talma & the Negroes in een SRV-wagen tijdens Oerol (2000) en het Noorderzonfestival (2001).

In de media krijgt het werk van Meindert Talma volop aandacht. Hij is een regelmatige gast bij tv- en radioprogramma’s. Hij is ondermeer te zien bij Barend en Van Dorp (RTL4), De Plantage, Propaganda en Kunst moet zwemmen (VPRO). In oktober 2001 wordt de documentaire De wrâld van Meindert Talma uitgezonden op Nederland 1. Ook op de radio is hij veelvuldig te gast. Hij is ondermeer live te horen bij de VPRO en BNN. De cd’s Dammen met Ome Hajo en Leave Stumper verblijven geruime tijd in de Moordlijst, de door popcritici samengesteld lijst van de twintig meest gewaardeerde cd-releases van dat moment (destijds OOR/VPRO).

Meindert Talma is ook actief als columnist en redacteur van het friestalige tijdschrift De Blauwe Fedde. Incidenteel worden een aantal columns in de Volkskrant en de VPRO-gids geplaatst. Vanaf april 2001 schrijft Meindert Talma onder de noemer Talma Tikt een wekelijkse column in de Leeuwarder Courant. Interviews uit De Blauwe Fedde worden gebundeld in het boek De Blauwe Fedde yn petear (2001).

Chronologisch overzicht
1995
Een paar vrienden zetten drie liedjes van Meindert Talma, niet meer dan krakkemikkige thuisopnames, bij wijze van verjaardagskado op een singletje. Volkomen onverwacht verwerft Meindert Talma zich hiermee in de Groninger muziekscene een cultstatus als plaatselijke lofi-held.

1996
Samen met Nyk de Vries begint Meindert Talma het Friestalige tijdschrift De Blauwe Fedde.

1997
Op Oetstar Rekkers verschijnt Hondert punten, Meindert Talma zijn debuutalbum (24 nummers). Het album wordt opgenomen met enkele vrienden (die zichzelf The Negroes noemen) in de krappe behuizing van kleine studentenwoningen.

1998
Het tweede album Ferhûddûker (13 nummers) wordt opgenomen in de Pet Sound studio met Jan Heddema en wordt uitgebracht door Hooverflag (De Konkurrent). Meindert Talma & the Negroes hebben ondertussen een vaste samenstelling gekregen. De groep bestaat naast Meindert Talma (toetsen/zang) uit Janke Brands (bas), Janpier Brands (drums, gitaar) en Nyk de Vries (gitaar, drums).

1999
De derde cd Dammen met ome Hajo wordt uitgebracht door Excelsior Recordings. De cd fungeert als soundtrack bij het gelijknamige boek dat verschijnt bij Uitgeverij Passage. De cd (15 nummers) wordt opgenomen door Frans Hagenaars in zijn Studio Enterprise te Weesp. Boek en cd grijpen met name terug op Talma’s jeugdherinneringen in geboortedorp Surhuisterveen maar ook op zijn eerste jaren als Groninger student.

2001
Interviews uit het tijdschrift De Blauwe Fedde worden gebundeld in het boek De Blauwe Fedde yn petear. Het Friestalig boek, dat Meindert Talma samen met Nyk de Vries schrijft, bevat vijftien interviews met eigenzinnige Friezen. De vierde cd Leave stumper (12 nummers) verschijnt opnieuw bij Excelsior Recordings en de productie is wederom in handen van Frans Hagenaars. De cd gaat vergezeld van een opmerkelijk cd-boekje met tekeningen van ondermeer Gummbah en Jeroen de Leijer. In mei wordt Ben Onderstijn drummer bij The Negroes. Nyk de Vries verdwijnt tijdelijk van het toneel om eind 2002, na het vertrek van Ben Onderstijn, weer als drummer/gitarist terug te keren.

2003
In maart verschijnt Kriebelvisje. Opnieuw een combinatie van een cd en een boek, waarbij de cd fungeert als soundtrack bij het boek. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap. De cd (13 nummers) wordt weer uitgebracht door Excelsior Recordings en de productie is opnieuw in handen van Frans Hagenaars.

Meindert Talma wordt op de cd begeleid door Anne Soldaat (gitaar), Jeroen Kleijn (drums) en Cor van Ingen (bas). De omslag van de cd en het boek is gemaakt door Peter Pontiac. Live spelen The Negroes wel mee. In maart doet Talma een aantal solo-optredens in het voorprogramma van de theatertournee van Spinvis. Met het nummer The Callgirl treedt Meindert Talma voor het eerst naar buiten met zijn Engelstalige muziekproject Tamango. Het nummer staat op de compilatie The Pet Series volume 3.

2004
Ook Engelstalig is de versie van Someone Loves You Honey (June Lodge) die in februari verschijnt op de compilatie More Than A Woman. In oktober winnen Meindert Talma & the Negroes het Friese songfestival Liet 2004 met het nummer “Dûnsje wyldekat dûnsje”.

2005
Begin mei komt een titelloze cd Meindert Talma & The Negroes uit bij Excelsior Recordings. Op dit zesde album staat onder meer de winnende song van Liet 2004, Dûnsje Wyldekat Dûnsje. De plaat is door de band zelf geproduceerd en opgenomen in de eigen thuisstudio in Drachtster Compagnie.

Meindert Talma & The Negroes leveren met het nummer Datst Dû Net Mear Bestiest een bijdrage aan de Groningse compilatie Schaamte En Woede. De opbrengst van de cd komt ten goede aan de Werkgroep Vluchtelingen Vrij in Groningen.

2006
Iemand Moet Het Doen is de titel van de eerste muziektheatervoorstelling van Meindert Talma & the Negroes. Samen met mediakunstenaar Jan Klug wordt een filmisch liefdesverhaal verteld waarin “het platteland, erotiek en religie op een bijzondere manier samenkomen.” De première is op woensdag 11 januari in het Grand Theatre te Groningen.

Meindert Talma maakt onderdeel uit van de NL Impressionisten, een verzamelnaam voor zeven Nederlandstalige bands die hun eigen identiteit als uitgangspunt voor hun werk nemen. Naast Talma zijn Spinvis, De Kift, At the close of every day, André Manuel, Mondo Leone en D’r Sjaak bij dit project betrokken.

Vanaf 18 maart spelen de NL Impressionisten in groepen van twee tot drie enkele maanden in diverse Nederlandse zalen. Op 22 december verschijnt de cd Nu Geloof Ik Wat Er In De Bijbel Staat. Het album is opgenomen in het kerkje Jezus Leeft in Drachtster Compagnie en bevat Nederlandse vertalingen die zijn gemaakt van songs uit de Anthology of American Folk Music-box van Harry Smith.

Op 22 december 2006 wordt in Vera te Groningen de vinyl/cd-release “Nu geloof ik wat er in de bijbel staat” gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens een feestelijke jubileumshow in verband met het 10 jarig jubileum van Meindert Talma & the Negroes. Hier spelen onder andere 10 bands uit Groningen die een Talma-song ten gehore brengen.

De Zee Roept
In maart van 2011 verschijnt de eerste dichtbundel van Meindert Talma getiteld Laat het orgel jammeren. Ook komt de cd De Zee Roept uit. In juni staat De Zee Roept op de VPRO 3voor12 Luisterpaal. De cd is een onderdeel van het fotoproject De Zee Roept van fotografe Tryntsje Nauta. Zij heeft een fotoserie gemaakt van studenten van de zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling. De fotoserie is in boekvorm uitgebracht met de cd van Meindert Talma bijgesloten. 

De liedjes op deze cd gaan over het toekomstige beroep van de jonge zeevaartstudenten. Met De Zee Roept staat hij onder meer van 18 tot en met 22 augustus in een zeecontainer op Festival Noorderzon. Hij wordt hier begeleid door Laurens van der Meulen, zanger, gitarist en percussionist.
Bron website:  Meindert Talma