Overzicht

Periode: 1959 - 1964
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): rock 'n' roll

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Little Ritz and his Rocking Butterflies

Little Ritz and his Rocking Butterflies

Opgericht in 1959 en - mogen we stellen - één van de oudste en bekendste bands uit de eerste jaren van de Groninger popgeschiedenis.

De band heeft in de jaren 1960 een ongekende populariteit door het hele land. Er is zelfs een fanclub, gevestigd in Amsterdam. Ook in de regio is Little Ritz razend populair. Er spelen zich taferelen af die we later eigenlijk nooit meer gezien hebben.

Dankzij een derde plaats op een landelijke talentenjacht is Little Ritz and his Rocking Butterflies al in augustus 1960 te zien op de televisie, in het VARA-programma Teenager Ritme (één van de eerste teenagerprogramma’s).

Tijdens de tentoonstelling M.G. 61, in het Stadspark, verzorgt de groep de muzikale omlijsting van een modeshow. Het publiek vindt echter dat Little Ritz de gebruikelijke muziek moet spelen. Pas na bemiddeling van Little Ritz zelf, keert de rust enigszins terug.

Optredens vinden plaats in ’t Krotje en de andere clubs in de stad. Daarbuiten wordt veel in Duitsland opgetreden, waar een contract, aangeboden door de Duitse Coca Cola fabrieken, de groep voor de keus stelt om beroeps te worden of niet. Het wordt het laatste omdat de jongens verkering krijgen en nog zo jong zijn. Een vast contract zien ze niet zo zitten.

In Roden wordt Ria Valk naar huis gespeeld en één van de grootste momenten is een optreden in de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren, waar de groep als enige amateurband met toenmalige grootheden optreedt als Peter Kraus, Donna Hightower, de Blue Diamonds en Hans Boekhoudt (de Nederlands Elvis). 

In 1963 gaat een groot deel van de band over naar The New Beat. Zangeres Mariolein Sijnke gaat een solocarrière tegemoet. Gitarist Maurits Hitijahubessy is overleden op 14 september 2004.

Zie voor meer informatie ook het boek: 'Rockin' Ramona' door Lutgard Mutsaers.