Overzicht

Periode: 2005 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): hiphop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Kraantje Pappie

Kraantje Pappie

Kraantje Pappie (Alex van der Zouwen), ook wel bekend als de Kraan, is geboren in de Randstad, maar woont vanaf ongeveer zijn 12e levensjaar in Groningen. Zijn judoloopbaan op hoog niveau verruilt hij voor zijn passie voor de muziek.

In 2005 begint hij met optreden als Kraantje Pappie. Zijn live shows worden ondersteund door Arvid, Abbeye en Dj Friss. Zijn teksten gaan over uiteenlopende onderwerpen, gegrepen uit het leven. Kraantje Pappie wil graag dat mensen zich ermee kunnen identificeren. Hij rapt over de alledaagse dingen als uitgaan of vrolijk zijn. Zijn raps zitten boordevol ritmische klanken en woordspelingen waarover de luisteraar best even na mag denken. Hij is soms grof, soms grappig en neemt beslist geen blad voor de mond.

Volgends Kraantje Pappie is Groningen de toekomst. Wat hij hiermee wil zeggen is dat Groningen vaak onderschat wordt terwijl er juist erg goede muziek gemaakt wordt.

Hij werkt samen met Finyl Frontiers, Kid Napp en 10 Kilobeats (die een aandeel hebben in de productie). Ook staat hij op goede voet met de Blocnotes. Een nummer van hem staat op de Slag van Groverpop (een Groningse verzamel-CD). Hij doet eveneens mee aan de Nederlandse Pop Awards (een tegenhanger van de Grote Prijs met 35 programmeurs in de jury). Op 30 april 2008 is hij samen met DJ Friss en Arvid te zien op de Grote Markt te Groningen te zien en te horen en op 5 mei staat hij op het Bevrijdingsfestival.

Kraantje Pappie treedt 7 juni 2008 op in het kader van deze awards in de Melkweg Amsterdam. In dat jaar komt De Clubvoer Mixtape uit. Op 29 oktober 2009 presenteert hij zijn debuut-EP Boulimia in Simplon.

In 2012 breekt Kraantje Pappie definitief door met het album Crane en de hitsingle Wie is Kraan? Ook de single Alles gaat voorbij met Postmen en Doe Maar wordt een hit. Kraantje Pappie onderneemt in het najaar van 2012 een grote toer, Semi Bekend, naar aanleiding van het verschijnen van gelijknamige EP.

In 2013 staat Kraantje Pappie op Eurosonic Air. Hij is daarnaast regelmatig te gast bij 3 FM's Giel Beelen, onder andere in het programma (De Week) in Rap en Roer, gaat in duet met Noisia voor een remix van Kuikentje Piep én is genomineerd voor een 3FM Award. Ook is de rapper te horen op Gaat het van, een nummer van de in februari uitgebrachte debuut-EP van de Groninger Mulu. Peter Songolo (Dope D.O.D.) is verantwoordelijk voor de beat van de track. Op de eerste EP van Roberto Tan (Zet Aan) levert Kraantje Pappie eveneens een gastbijdrage.

Naast de gastoptredens zit de rapper zelf ook niet stil. In juni 2013 staat Kraantje Pappie op het BUMA100-festival in het Stadspark in Groningen en de hele zomer treedt hij op in het land.

Alex van der Zouwen, alias Kraantje Pappie, gaat vanaf volgend jaar muziek maken onder een ander pseudoniem. Dat laat hij dinsdag 13-januari-2015 weten tegenover FaceCulture. 'Dan word ik dertig. Dat lijkt mij een mooie afsluiter voor de Kraantje Pappie-periode.'
Zijn manager laat de volgende dag weten, dat het voorgaande helemaal niet zeker is. 

Tot die tijd is 'Kraan' druk bezig met Crane III, zijn laatste plaat. 'Bij Crane III wil ik meer laten zien over de man achter Kraantje Pappie. Ik wil mijn ideeën, denkwijze en plannen blootgeven.' Op 1 juli 2016 moet het album uitkomen.
Onder welke naam hij in 2016 verder gaat weet hij nog niet. 'Misschien gewoon onder Alex of zo.'Bron: RTV Noord