Overzicht

Periode: 2015 - nu
Status: actief
Bijzonderheden: Solo-act

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Joost Dijkema

Joost Dijkema

Als zijn ouders hem meenemen naar een optreden van Lefthand Freddy als hij vier jaar oud is, blijkt dat bepalend voor de koers die de kleine Joost in zijn leven zal kiezen, namelijk naast, achter en als het even kan op het podium als muzikant. Hij leert zichzelf al jong op de gitaar en de  banjo te spelen in het bijzonder het razendsnelle fingerpicken.  Het begint allemaal in het roemruchte café de Amer in Amen, waar hij een baantje heeft en het podium op stapt als er gaten in de programmering vallen. Als 15-jarige is Joost al actief bij Vera en later ook bij de programmering van café de Walrus. Als muzikant frequenteert hij het open podium van O' Ceallaigh. Joost vindt zijn inspiratie in een breed muziekscala van Seputura tot Treble Spankers en van Leo Kottke tot Townes van Zandt en Michael Chapman.
Als multi-instrumentalist drumt hij korte tijd bij Tangerine en Traumahelicopter, is hij zanger en gitarist bij zijn eigen punkrock garageband Loud Squirt en de opvolger daarvan Recipees en bij countryband the Reverse Cowgirls neemt hij  behalve zang en gitaar ook nog de banjo, mondharmonica en voetdrum voor z'n rekening.

Broer Jeroen zorgt er voor, door voortdurend aandringen, dat Joost een soloalbum maakt. Voor de eerste plaat Cutting Loose  richt hij zelfs het label Twin Dimension Records op.  De plaat komt er en wordt in december 2016 in Vera gepresenteerd. Het is met recht een soloalbum, want Joost bespeelt bijna alle  instrumenten zelf. De Finse Heta Salkolahti neemt de fiddle voor haar rekening en Hans Hanneman tekent voor de productie. Het echte debuut als solomuzikant is echter al een jaar eerder als een nummer van de plaat verschijn top de verzamelelpee Where The Candybeetle Dwells.
Bron:
We Want More! popcultuur in Groningen; Peter van der Heide e.a.; Poparchief Groningen, Kleine Uil 2016
http://3voor12.vpro.nl/lokaal/groningen/nieuws/2016/november/Interview-Joost-Dijkema.html
https://www.facebook.com/people/Joost-Dijkema/100000353615496