Overzicht

Periode: 1991 - 2003
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): hiphop, pop, rock, ska, wereldmuziek

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Jammah Tammah

Jammah Tammah

Nadat De Boegies stoppen gaat zanger Eddy “Speedy” Huizing als disk-jockey werken in Vera. Voorjaar 1991 komt hij Tuur Caris tegen tijdens een Vera swingavond. Tuur stelt voor een band te beginnen. Tijdens de zomer begint het duo als Piepke & Band met een ritmebox in Simplon. De band wordt versterkt met Hans Sulmann en Janfie van Strien. De naam Jammah Tammah wordt door Tuur gekozen.

In de zomer van 1992 ontstaat de feitelijke big band - met hun mengeling van hip hop, ska en rock - waar Jammah Tammah bekend mee wordt. Het lokale clubcircuit wordt bespeeld en op kleine en grote festivals is de feestband een groot succes. Een eerste demo wordt gemaakt.

In 1993 staat Jammah Tammah op Noorderslag maar is eigenlijk nog niet volwassen genoeg voor dit grote festival. Nog steeds zijn optredens chaotisch en de gekste dingen worden uitgehaald maar het publiek blijft het prachtig vinden.

In 1994 verschijnt bij Top Hole Records de eerste CD Dizzy, live opgenomen in Theater Romein te Leeuwarden. De oplage is 2000 stuks in een prachtige hoes van Vera kunstenaar Willem Snorkel en is na enige tijd uitverkocht.

Met een kleine zestig concerten  in 1995 begint Jammah Tammah een gevestigde naam te worden. Ook op grote festivals (Bevrijdingsfestivals, Lowlands, Parade) is het elftal een graag geziene gast. Op Lowlands staat de groep zelfs voor een uitverkochte tent om 11 uur ‘s morgens. 

In 1996 verschijnt de tweede cd SKBANG! …The Name Is Tammah…, met een door ‘vaste’ tekenaar Snorkel verzorgde cd-romtrack. Van de CD worden twee singles getrokken, Parade en Beautiful Summertime (metzelfgemaakte videoclip) en om de promotie kracht bij te zetten gaan Speedy en kornuiten naar Hilversum om op de promotieuurtjes bij de radio hun single te promoten. Helaas breken de beide singles niet door. Toch doet de band in dat jaar zo’n 50 optredens in het hele land.

In 1997 trekt Jammah Tammah door Europa en geeft concerten in Scandinavië en Spanje. De derde cd Easy Skankin’ komt uit, een live in het Groningse Grand Theatre opgenomen plaat waarop Jammah Tammah ingetogener klinkt. Op de CD staat onder andere het nummer ‘Stoomdroom’, gebaseerd op een gedicht van Bart F.M. Droog (Dichters uit Epibreren).

In 1998 toert de band wat minder dan de twee voorgaande jaren. De groep staat in augustus op de Amsterdamse Uitmarkt. En men heeft in het Duitse Mainz een ontmoeting met cult-muziekheld en inspiratiebron Prince Buster. De 7" single Cutty Snotty komt uit, live opgenomen in de Oosterpoort op 12 november 1998. 

Eind 1999 is er contact met V2 Records. Opnieuw grote plannen met Jammah Tammah, maar het bijeenkomen van Doe Maar gaat voor V2 voor. Jammah Tammah wordt gedumpt evenals The Postmen. De CD Gone Mad flopt, de voorbereiding voor een videoclip wordt gestopt.

In januari 2000 speelt de groep op het Eurosonic-festival. Enkele dagen later verschijnt het vierde album Gone Mad. Korte tijd later speelt men voor het Oerol personeel in Paradiso in Amsterdam. In november 2000 is een absoluut hoogtepunt wanneer de groep speelt met The Skatellites in de Oosterpoort.

In 2001 zijn er zo’n 25 optredens. Te weinig. Groepsleden gaan spelen in andere bands. Na een optreden in de Poelestraat vertrekt Igor.

Opnames voor de CD U turn starten in studio Blaisdell aan het Boterdiep. Het oude punk ska wordt verlaten en de songs krijgen een breder en dieper karakter. Een trend is dat er minder skinheads zijn en komen bij de concerten, daardoor verlopen deze beter en is de sfeer beter. De groep slaat nieuwe wegen in. Begin 2002 heeft een wat grotere platenmaatschappij belangstelling. De  cd U turn komt uit met een presentatie in Vera op 12 april 2002. 

Eind februari 2003 verlaat Eddy Huizing (Speedy) de band wegens verschil van mening over de richting die de band nu moet gaan. Het vertrek van Eddie is de doodsteek voor de band en in juli 2003 stopt Jammah Tammah.