Overzicht

Periode: 1996 - 2009
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): Nederlandstalig, pop, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts IsOokSchitterend! / IOS

IsOokSchitterend! / IOS

IsOokSchitterend! (IOS) is een Groninger studentenband die wereldberoemd in Nederland wordt.

De in 1996 - uit de van oorsprong katholieke studentenvereniging Albertus Magnus onstane - band gaat twee keer naar het AHC festival. Dit festival wordt georganiseerd door de verzamelde landelijk katholieke studentenverenigingen en is ooit gewonnen door Guus Meeuwis. In 1998 wint de band de beker met het liedje 'Voltooid verleden tijd'. Dit nummer bereikt de landelijke hitlijsten.

In oktober komt de single Zaterdagnacht uit. Drummer Van Dongen gaat echter door zijn rug waardoor optredens afgezegd moeten worden. In de week van 10 november 2000 komt Zaterdagnacht de tipparade binnen op 30. Het blijft een tip.

Begin 2001 komt 'Wat gaan we doen' op single uit. De groep wordt echter achtervolgd door pech. Nu is het gitarist Sander Roozenboom die zijn vinger tussen de deur krijgt en daarbij zijn vingertopje verliest. Gevolg is dat de release van de CD Supersize wordt uitgesteld. Voor de introductie van de single wordt een vervanger gezocht.

In 2001 verandert de groep van platenmaatschappij en maakt een nieuwe start. Eind 2001 verschijnt de CD: Zaterdag, zondagmorgen. De presentatie is in de Melkweg in Amsterdam. De groep heeft landelijk opnieuw veel publiciteit en optredens.

Ook 2002 en 2003 wordt er hard gewerkt. 2004 is een minder succesvol jaar. Het platencontract loopt af en een echte grote hit is er de laatste jaren niet geweest. De groep doet het even rustiger aan en een tijd van bezinning breekt aan.

IOS

Eind 2004 pakt de groep de draad weer op, nu onder de naam IOS. Platenmaatschappij CNR ziet het ook zitten en op 14 mei 2005 presenteert de groep haar nieuwe vierde album getiteld "4" in De Spiegel in Groningen. Tien jaar na hun eerste grote hit is de band uit Groningen weer terug aan de top van de Nederlandstalige popmuziek. De single Hoe het voelt komt op 23 binnen in de de nationale hitlijsten. De single Uit de Schaduw is wekenlang één van de meest gedraaide platen op de Nederlandse radio dank zij de Staatsloterij, die het nummer uitkiest voor hun Nederlandse reklamecampagne.

Nadat de band in april 2006 haar 10-jarig jubileum viert met een uitverkocht concert in Paradiso Amsterdam, doen ze dat op 1 december van dit jaar nog eens over tijdens een megaconcert in de Heineken Music Hall (HMH)in Amsterdam.

In het voorjaar van 2007 staat een Uit De Schaduw-tour gepland langs de Nederlandse clubs, waarna het vijfde I.O.S-album gepresenteerd gaat worden, met de nieuwe single Altijd Wel Iemand.

wordt vervolgd

Aan dit artikel wordt momenteel gewerkt. Kom over een tijdje nog eens terug.