Overzicht

Periode: 1982 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen, Assen
Genre(s): symfonische rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts I Spy

I Spy

Maar I Spy is in Groningen populair. Dat blijkt als de band op 26 januari 1983 met La Danza Moderna in een uitverkocht Grand Theatre optreedt Een legendarisch concert dat de 200 man die voor de deur in de rij stonden hebben gemist. En in oktober 1984 staat  I Spy op het podium van de Evenementenhal als voorprogramma van Talk Talk (GB). Er wordt dat jaar ook steeds meer in het westen en zuiden van het land opgetreden .

Als Erik Westerhof  zich medio 1985 op zijn klassieke opleiding gaat concentreren en I Spy verlaat, volgt Rudolph van Wijngaarden hem op, maar het wordt gaandeweg wat stiller rond de groep. Tot, na een half jaar algehele stilte, het optreden op 9 mei 1986 in de Brinkhof in Norg.
Dit optreden markeert het begin van een nieuwe periode voor I Spy waarin Inez Timmer en Annelies Magre als achtergrondzangeressen de band versterken. Bovendien verschijnt eindelijk de tweede single Last Dance . De opnames ervoor vonden in 1983 al plaats!
Frits Spits lanceert de plaat in zijn programma Avondspits en ondersteunt 'm ook van harte met zijn Steunfonds,

Er volgen tot 1991 nog 6 singles en 2 albums: de singels Last Dance (11 september 1986), Coney Island (29 januari 1987), International Feel (januari 1988), Guidline (27 mei 1988), Welcome to the News (najaar 1989), Love, Love, Love ( mei 1991), Say Say Hello (augustus 1991) en de albums Crystal Fire (maart 1988) en Kite (begin 1991) worden vrijwel allemaal goed  ontvangen.

I Spy is regelmatig op de radio te horen en op de televisie te zien in programma's als Veronica's Countdown , Nederland Muziekland en Los Vast van de NCRV. Er zijn noteringen in de Tipparade, de nationale Top 100 en OOR's Zwarte Gat. De single Welcome to the News wordt Lokschijf van de Stichting popmuziek Nederland, de NOS en 130 lokale omroepen en I Spy is maar liefst drie maal te gast bij Jan Douwe Kroeske's 2 meter sessies. De band levert zelfs de herkenningstune voor het programma.

Na 1991 treedt I Spy niet meer op en komt er geen nieuw werk meer uit, maar In 2015 staat I Spy op het Nieuw Groninger Springtij festival Sterren in Martiniplaza.

Halverwege 2015 verlaat Coos Grevelink, dan 35 jaar bandlid als drummer en gitarist,  de band. Hij zegt lang over zijn beslissing nagedacht te hebben. I Spy is op dat moment druk aan het opnemen van nieuw materiaal, maar de muzikale koers ligt te ver af van de zijne. Zijn muzikale ambities liggen op dat moment bij zijn nieuwe project, "The Inspirational North".

Bron: Muziekencyclopedie.nl; ferry's muziekbase;