Overzicht

Periode: 1976 - 1980
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, Amsterdam
Genre(s): blues, jazz, rock, rock 'n' roll

Zoek in site

U bent hier: Home Acts (Herman Brood & His) Wild Romance

(Herman Brood & His) Wild Romance

Herman Brood & His Wild Romance ontstaat in 1976 wanneer Brood Koos van Dijk tegen het lijf loopt in café ’t Pleintje in Winschoten. Brood heeft op dat moment net zijn naald in een prullenbak laten vallen, als Van Dijk, de toenmalige eigenaar van het café, binnen komt lopen. Zonder er verder raar van op te kijken helpt Van Dijk de zanger met het zoeken naar zijn injectiegereedschap. Van Dijk, beter bekend als ‘Kolonel Koos’ blijft de rest van Broods leven zijn manager. Brood zet mede op initiatief van zijn ‘Kolonel’, een solocarrière op met muzikanten uit de Groninger muziekscène.

Met een nieuwe band bestaande uit o.a. gitarist Ferdi Karmelk, bassist Gerrit Veen, drummer Peter Walrecht en achtergrondzangeressen Ellen Piebes en Ria Ruiter, slaat Brood aan het repeteren in een pand aan de Nieuwstad in de hoerenbuurt.

Wild Romance
De naam is ontleend aan de regel And I lost my mind in a wild romance, uit een nummer van Mose Allison. Brood en manager Van Dijk zijn beiden fan van deze Amerikaanse jazz- en blueszanger. Een eerste legendarisch optreden met de groep Wild Romance vindt plaats in de zomer van 1976 in het Sterrebos te Groningen bij het zomerfestival Sterren in het Bos. Een tijd van veel rondreizen en nog meer optreden is aangebroken. Alleen al in Groningen speelt de band zo’n beetje in ieder café dat er te vinden is. Vooral Het Pakhuis, Speak Easy, De Koffer en The Talk of the Town worden meer dan eens aangedaan.

Ook buiten de stad wordt er druk getimmerd aan een muzikale carrière die door het succes van de eerste in Blaricum opgenomen elpee Street als een komeet omhoog schiet. Mede door Broods intensieve levensstijl, het toerschema en druk van de platenmaatschappij wisselt de samenstelling van de Wild Romance in rap tempo. In 1977 zijn alle Groninger musici uit de groep verdwenen, met uitzondering van Freddie Cavalli.

Met een wederom geheel nieuwe band begint Brood in 1978 te werken aan het tweede album Shpritsz. De repetities vinden plaats in een gekraakte gokhal aan het Kattendiep. Intussen is Brood een controversieel persoon die al geruime tijd bekend staat als grootverbruiker van allerlei soorten drank en drugs. Meestal speed, cocaïne en heroïne. Dat wordt dan gehaald in de Piet Heijnstraat achter de Niemeijer- fabriek, door Brood liefkozend tot de ‘Speed Heijnstraat’ gedoopt. 

Sterrenstatus
De tweede elpee bezorgt Brood nog meer sterrenstatus dan al het geval was na het debuut Street. De komst van gitarist Dany Lademacher en de single Saturday Night zorgen voor een snelle opmars van Broods carrière en de daarbij horende opschudding rond zijn persoon. Met een flinke portie ‘seks, drugs en rock-’n-roll’ weet Brood keer op keer te shockeren. De tweede single van het album Still Believe komt in de tweede helft van het jaar uit.

Rond 1979 besluit Brood Groningen te verlaten en naar Amsterdam te verhuizen vanwege de allure en de ligging van de hoofdstad.

Hij neemt de plaat Frisz & Sympatisz die wordt geproduceerd door Tom Barlage en Willem Ennes van Solution. Na een mislukt avontuur in Amerika keert Brood in 1980 voor even terug naar Groningen waar hij met een nieuwe Wild Romance met wederom Gerrit Veen in de gelederen opnieuw begint. De roem van eind jaren zeventig wordt echter niet meer geëvenaard. Brood probeert het nog eventjes met de muziek maar legt zich in de loop der tijd meer en meer toe op zijn schilderkunst. Zijn Groninger periode is dan intussen al ten einde.

Na het vertrek van gitarist Dany Lademacher in mei 1980 besluit Brood de naam Wild Romance te laten vallen en als groep verder te gaan onder de naam Herman Brood.