Overzicht

Periode: 1992 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): garagerock, rock 'n' roll

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Green Hornet

Green Hornet

Green Hornet uit Groningen begint in 1992 als 'back to the roots' garagerockbandje. Hoewel deze typering van de muziek in de loop van de jaren nog wel eens verandert blijft de omschrijving van gitarist-zanger Olaf Veenstra, "vijftig jaar rock 'n' roll in een notendop", feitelijk overeind.[1] Met een eigen twist.

Naam
The Green Hornet is een in 1936 bedacht stripfiguur, een groengemaskerde misdaadbestrijder die buiten de wet criminaliteit aanpakt met zijn hulpje Kato. De band heeft de naam afgeleid van de cult TV-serie uit de jaren '60, met Bruce Lee in zijn debuutrol als sidekick van The Green Hornet.

Alledrie de bandleden zijn ten tijde van de oprichting van Green Hornet al actief in de Groninger muziekscene. Olaf Veenstra, student Kunstgeschiedenis aan de universiteit, is gitarist in Kleg, Koos Borg (student Geschiedenis) drumt in The Beavers, waar André Dodde (student Geschiedenis) orgel speelt. Datzelfde doet hij in sixties garagerock band The Firebirds.

Roots
Muzikale inspiratie komt in eerste instantie uit muziek van de twintiger jaren tot en met de sixties, waarna de band daar zijn eigen draai aan geeft. Een vergelijkbare werkwijze hanteert het Amerikaanse The Jon Spencer Blues Explosion, zodat de pers de vergelijking tussen beide trio's in die jaren regelmatig maakt. Niet altijd tot genoegen van de 'Hornets' zelf, daar ze vinden dat ze in de loop van de jaren negentig wel degelijk een eigen geluid ontwikkelen. Bijzonder is bijvoorbeeld de afwezigheid van een basgitaar, welke in de praktijk niet gemist wordt vanwege de ronkende orgelklanken uit André's Philicorda-orgel. Het trio heeft eind jaren negentig dan "[...] het nadrukkelijke ‘deconstrueren’ van de rock ‘n’ roll wat achter zich gelaten en concentreert zich meer en meer op grooves." [2]

Succes
In de eerste jaren treedt Green Hornet slechts een paar keer per jaar op, in clubs als Simplon en Vera. De populariteit stijgt echter gestaag, mede door de intense live-optredens. In 1996 gaat Euroslag (de voorloper van het Europese showcasefestival Eurosonic) om, in 1998 mag de band het nog eens dunnetjes over doen. Op 3 april van dat jaar staan ze ook samen met The Firebirds (ook met André) in het voorprogramma van de grote Mick Collins & The Dirtbombs, tijdens de heropening van de Grote Zaal van Vera.

Het succes van Green Hornet maakt het steeds lastiger er andere bands op na te houden en medio 1998 besluiten ze derhalve te stoppen met deze bands, om zich volledig op Green Hornet te kunnen richten. André stopt in de loop van 1999 met het eveneens succesvolle The Firebirds.

De groep doet een tour door België en Frankrijk, staat in het voorprogramma van eerder genoemde Jon Spencer en eind 1999 volgt er een tour door Duitsland. Op 22 december vindt de officiële presentatie plaats van de eerste CD Going Down, welke in Groningen dan al enige tijd verkrijgbaar is. Het Amsterdamse platenlabel Transformed Dreams doet de distributie van de plaat. Hoewel het de officiële debuut-CD is, is de band al eerder te horen op de Demodex verzamel-CD (1998) en op twee 7" singles, waaronder een split met Rok 'n Ugh! (1993), waar drummer Koos dan nog deel van uit maakt.

Ook 2000 is een succesvol jaar. Swingin' Groningen (8 maart) en Lowlands (26 augustus) kunnen worden afgevinkt, daarnaast treedt Green Hornet op 14 maart 2000 op in de voorstelling van het Noord Nederlands Toneel MF 2000: 'Killing! Een theatraal protest'. April 2001 verschijnt de 10" vinyl plaat Heavyweightsin een oplage van 250 exemplaren, kort daarna de splitsingle met de Amsterdamse groep Feverdream.

Green Hornet 2001 (OOG TV) van GAVA op Vimeo

Mr. Rhythm
In november en december 2001 volgt een Europese tournee als begeleidingsband van de Amerikaanse rhythm & blues legende Andre Williams, een idee van labelbaas Larry Hardy. Na enig inspelen spreekt Williams de voorspelling uit dat Green Hornet groter zal worden dan de legendarische Amerikaanse band Booker T & the MG's. De tour verloopt door cultuurverschillen en overvloedig drank- en drugsgebruik van Williams niet geheel zonder problemen, maar wordt wel afgemaakt. Het voert de jongens naar Kopenhagen, Berlijn, Keulen, Brussel, Londen, Toulouse, Barcelona, Lissabon, Madrid, Ljubljana, Belgrado, München, Wenen en Hamburg. De tour wordt afgesloten in Vera op 19 december 2001. 

Albums
Die maand verschijnt eveneens de compilatie-LP Maxed Out op ouderwets vinyl met tracks van de in 1999 verschenen EP Like it like that, van de CD Going down en van de in begin 2001 verschenen 10" Heavyweights. Er staan geen nieuwe nummers op.

Vera is op 11 april 2003 het toneel van de presentatie van het tweede album Soulscum. De CD verschijnt bij My First Sony Weismuller Records, de vinyl-versie bij Hellworm Records, het platenlabel van het Groninger platenwinkel De Platenworm. Een maand later komt het album Holland shuffle uit, de live-registratie van het optreden met Andre Williams in Vera.

2004 begint met een optreden op Noorderslag, in de media krijgt de band positieve kritieken. Whiskeymerk Jack Daniel's sponsort in april een kleine tour van Green Hornet, T99 en Peter Pan Speedrock door Nederland. En in oktober 2004 verschijnt bij Kuriosa Records de EP Backlash. In 2005 tenslotte staat er een bijdrage op de verzamel-CD Schaamte en Woede, een protest tegen het voorgenomen terugsturen van asielzoekers die al jaren in Nederland verblijven.

Op het 10-jarig jubileum van Meindert Talma & The Negroes op 22 december 2006 vertolken 10 bands, waaronder Green Hornet, nummers van Talma in Vera. Een optreden in het voorprogramma van het Australische Wolfmother in de Oosterpoort op 29 mei 2007 is ook het vermelden waard. En ze staan tweemaal achtereen op het Bevrijdingsfestival, respectievelijk in Zwolle (2007) en Assen (2008). Het Nederlandse platenlabel Excelsior / V2 tekent de band en brengt op 11 januari 2007 het album So much to give uit.

Nevenactiviteiten
Ondanks dat de bandleden eind jaren negentig besluiten te stoppen met de andere bands om zich volledig op Green Hornet te kunnen richten, blijven ze individueel actief, meestal als gastmuzikant of producent. Olaf doet voor The Monroes de productie van de officiële debuutplaat Roulette. Koos Borg is vanaf 2000 actief als geluidsman in Vera. Daarnaast begint hij in 2009 samen met Teade Jagersma en Fiona van Gelder de Boogie Chillers.

André is op orgel te horen op het nummer Good Thrills van Sandfly (2000) en Now you have said van Spider Rico (2004). Ook is hij enige tijd toetsenist bij Shaking Godspeed, waar ook Maarten Rischen actief is. Dit resulteert in 2010 in het gelijknamige album Shaking Godspeed. Sinds 2000 is hij ook te horen in Das Aldi Combo (later noodgedwongen Das Audio Combo). Tenslotte is hij redacteur bij het muziekblad Music Maker.

Met name vanwege werk en andere bezigheden neemt de frequentie van het aantal concerten vanaf 2010 wat af, maar van stoppen is na 20 jaar nog geen sprake. De band is in 2012 tweemaal te bewonderen in Groningen: in de Crowbar (5 mei) en in de Vera kelderbar (10 november). In hun eigen woorden: "Refusing to give the audience what it wants, Green Hornet gives the audience what it needs; an irresistable mixture of sleazy soul and almost soundtrack-like organ instrumentals, but switching just as easily to punkrock and even swampblues."

In 2015 presenteert Green Hornet na ruim 8 jaar weer een nieuw album, getiteld Never Enough. De plaatspresentatie vindt plaats op 22 oktober 2015 in Vera, Groningen.

Noten:
[1] Rob Broere, 'Bij Green Hornet is alles mogelijk', Nieuwsblad van het Noorden, 4-1-2000, blz. 15.
[2] Siebrand Vos, 'Noordelijk talent op cd van Demodex’, Nieuwsblad van het Noorden, 20-10-1998, blz. 13.