Overzicht

Periode: 1994 - 2000
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Friction (Freakball Foundation)

Friction (Freakball Foundation)

Friction (Freakball Foundation) bestaat sinds begin 1994 en maakt haar debuut in 1995. Friction maakt stevige rockmuziek met diverse invloeden uit de funk, punk, disco en psychedelica. Kenmerkend is het nadrukkelijk aanwezige orgelgeluid.

De band wint de Tonika Music Award en speelt vervolgens in 1996 op Eurosonic, het Bevrijdingsfestival, Pagepop en Graspop.

Eind 1996 brengt Friction haar eerste cd uit getiteld Glow within .

Begin 1997 staat Friction op Noorderslag en wordt er een nummer van de eerste cd opgenomen op de promotie-cd Nieuw Nederlands Peil. In de zomer van 1997 begint de groep met opnames van een videoclip voor het nummer Empty Headed Freakball Commander.

In januari 2000 verlaten Job Trip en Martijn Wassenaar (die al samen speelden in Oxygene Hype en Whipped Cream) de groep en worden vervangen door respectievelijk Dim Junius (o.a. IOS en Bert Hadders en de Nozems) en Harry Voornhout (Full Minties). Deze bezetting blijft maar kort samen waarop Friction wordt opgeheven.

Later

Steven gaat bezig met de groep Steven Revrock Association die enkele nummers uit het Friction-repertoire speelt. De band bestaat naast Steven op zang en gitaar verder uit Harry Groenewold (Wang! Dang!, TOF) op drums, Christoph Bauwens op gitaar en Lou Leeuw op basgitaar.

Bron aanvulling: Martijn Wassenaar