Overzicht

Periode: 2006 - 2012
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): indie, Nederlandstalig, pop, singer/songwriter

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Flux

Flux

Flux (Engels voor, onder andere, stroming) is een Groningse band rondom zangeres en liedjesschrijver Irene Wiersma. De band maakt Nederlandstalige indie popmuziek met surrealistische teksten.

Zangeres en toetsenist Irene Wiersma studeert aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Na haar studie richt ze zich op verschillende muziekprojecten. Flux, haar muzikale alter ego, wordt vanaf 2006 een band.

Bandwisselingen

De samenstelling van Flux wisselt nogal eens in de loop der jaren. Wiersma en Leontien Herkelman nemen in 2006 samen de zang voor hun rekening, terwijl Johan Kooi de toetsen bedient. In 2007 wisselt Kooi de toetsen in voor het drumstel; Bas Schröder, Michiel Klein (Adept, Bonne Aparte) en Inge Bakker (Little March, Bluebird Bakery) bedienen de synthesizers en Herkelman en Wiersma blijven zingen. Hun debuutoptreden in deze formatie is op Eurosonic 2007. Ze treden daarnaast onder andere op in Paradiso, Vera en Anchienne Belgique, Brussel.

Orgel en gitaar verdrijven synthesizers naar achtergrond

Wanneer de teksten directer worden en de synthesizers steeds meer plaatsmaken voor de orgel en de gitaar verandert de samenstelling van de band opnieuw. Eind 2007, begin 2008 speelt Nyk de Vries gitaar (Meindert Talma & the Negroes), Harm Wierda (Planet Orange) orgel, Just van Es (Propellor, Accadians) bas en Corneel Canters (Corneel Canters Quartet, Multigrade Motoroil) drum. Klaske Oenema en Wiersma zingen. Deze formatie staat op Noorderzon in Groningen en Theater aan Zee Festival in Oostende (België). Vanaf 2009 zingt Wiersma alleen en neemt Ruurd-Jan de Meulder de bas voor zijn rekening; Lukas Dikker speelt gitaar en Canters blijft drummen. In deze periode doet Flux het Gideon Festival aan en Noorderzon. In de winter van 2009 vervangt Ronald Kamphuis Lukas Dikker en vult Durk van der Meer de band aan op toetsen. Inge Bakker zingt mee tijdens het optreden van Flux op Eurosonic 2010.

Huiskamermuziek

Op 30 juni 2010 komt de Debuut-EP Held op sokken uit. Alle EP-hoesjes maakt Flux zelf. De EP's zijn verkrijgbaar bij optredens en via de website van de band en ze zijn in beperkte oplage te koop bij Plato en Concerto. Held op sokken wordt in mei, juni van dat jaar volledig in eigen beheer opgenomen en gemaakt in de huiskamer van Canters. Er staan vijf akoestische uitvoeringen van de liedjes op, waarvan een aantal in een andere versie op het debuutalbum komen te staan. Dat debuutalbum, Pluimgewichten, wordt opgenomen in 2008 en 2009 en verschijnt in het najaar van 2010 via De Coöperatie/Excelsior Recordings/New Music Labs. Het artwork is afkomstig van Jos Blomsma. Op 10 oktober presenteert Flux het album in de bovenzaal van Paradiso in Amsterdam. De band doet de cd-presentatie nog eens dunnetjes over op 22 oktober in Vera, Groningen. Op 25 augustus 2012 verandert Flux in Dame Flux, met name omdat er al zoveel andere kunstenaars, bands en dergelijk onder die naam actief zijn.