Overzicht

Periode: 1997 - 2010
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): instrumentaal

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Das Aldi Combo

Das Aldi Combo

Als André Dodde, de organist van  The Firebirds ergens in 1997 of 1998 een Lesliebox ( box met ronddraaiende speakers )bij zijn orgel krijgt, besluiten drummer Arnold Veenkamp en bassist Titus Smid dat bij die Lesliebox een bandje hoort. Vanaf dat moment is Das Aldi Combo een nevenproject van deze drie Firebirds. Op een bepaald moment wordt Titus vervangen door Jan Veenkamp, de broer van Arnold en wordt de band uitbegreid met saxofonist Hans Sulman.  De band speelt instrumentale souljazz à la Jimmy McGriff, Fifties Rock 'n Roll en een enkele ballad. Ook muziek van bijvoorbeeld The Cramps of Ike Turner  past in het repertoire.

De groep speelt volledig instrumentaal: drums, basgitaar, saxofoon en Hammond-orgel. De bassist is van huis uit pianist in een big-band. De drummer en saxofonist komen respectievelijk uit de soulpunkersgroep Green Hornet, de sixties-garageband the Firebirds en polka-skaband Jammah Tammah.

Das Aldi Combo brengt in 2005 haar eerste plaat (vinyl) uit op het Spaanse label Butterfly Records.

Das Aldi Combo staat op Eurosonic, in het voorprogramma van The Fun Lovin’ Criminals, op de Parade in Amsterdam maar treedt ook op tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

In 2010 wordt Das Aldi Combo door ALDI Einkauf GmbH gedwongen afstand te doen van de bandnaam. Eerder dit jaar stopt de instrumentale band op aandringen van de Duitse supermarkt al met het gebruik van het ALDI-logo, maar dat was voor de advocaten van ALDI Einkauf GmbH blijkbaar niet genoeg. Onder dreiging van een kort geding moet Das Aldi Combo nu ook afstand doen van de bandnaam. De groep heeft zich naar eigen zeggen naar de ALDI supermarkt vernoemd vanwege de 'goedkope' muzieksmaak. De band laat zich voornamelijk inspireren door rauwe soul en gospel uit de jaren '60 en '70. De band besluit vanaf mei 2010 verder te gaan onder de naam Das Audio Combo.