Overzicht

Periode: 1990 - 1998
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Dandruff !!

Dandruff !!

Op 2e kerstdag 1990, wanneer de Boegies drie maanden uit elkaar zijn, ontmoet Boegies gitarist-zanger Mark Tilstra Jan Heddema in Simplon en samen besluiten zij een band te beginnen.

In januari 1991 starten de repetities. Vanuit een paar andere bands worden er nieuwe groepsleden bij gehaald en men gaat aan de slag in Het Viadukt. In dat jaar doet de groep mee aan het VPRO programma 'Cover een smartlap' en met Huilen is voor jou te laat van Corrie & de Rekels volgt zelfs radiozendtijd. Naar aanleiding daarvan wordt de groep gevraagd op te treden op een smartlappenfestival in Arnhem.

Jan Heddema wordt vervolgens  langdurig ziek. Omdat hij ook zingt gaat de band op zoek naar een nieuwe zanger. Tup Wanders, de ontwerper van de Boegies hoezen en veel ander prachtig kunstwerk, hapt in een dronken bui toe. Opnieuw gaat de groep hard aan het werk en neemt in de studio van Weekend at Waikiki in Kielwindeweer de demo Down and depressed op, die in de loop van 1992 verschijnt. De kritieken zijn lovend.

In het najaar van 1992 wordt met Top Hole Records de CD Four fifteen -E opgenomen, geproduceerd door Tom Holkenborg (o.a. Weekend at Waikiki en Junkie XL). Als deze CD begin 1993 verschijnt zijn de kritieken opnieuw lovend. De CD-single I'm not down komt uit compleet met een videoclip van Sexy Dex gitariste Henja Dijksterhuis. Door het succes treedt de band veel op.

In september 1994 gaat de groep weer de studio in om een nieuwe CD te maken. Maar het lukt niet. De fut is er uit. Een demo wordt nog opgenomen en geproduceerd door Jan Heddema, maar kort daarna verlaat hij de band. Met de komst van gitarist John Krol krijgt de groep een nieuwe impuls, met een groot aantal nieuwe nummers als resultaat. In het Limburgse Windmill Records van de Heideroosjes wordt een platenlabel gevonden. De band neemt 16 nummers op in het Hoogeveens bejaardentehuis 'Huize Beatrix'. Punkrock ten voeten uit. De nummers verschijnen in 1997 op de CD SixEQUJfive.

Het contact tussen Dandruff!! en de Heideroosjes ontstaat overigens nadat de Heideroosjes zonder toestemming een coverversie van het Boegies nummer Don't do it (behind my back) heeft opgenomen en in 1996 op de single Break the public peace uitbrengt (met de toevoeging 'stolen from De Boegies') en vervolgens zonder rechten het nummer beschikbaar stelt voor de verzamelplaat Vitamine pillen 5. Een hardcore Boegies fan uit Gouda ontdekt dit en tipt het management van de Boegies en Mark Tilstra.

Dandruff!! houd haar afscheidsconcert op 28 juni 1998 en gaat daarna uit elkaar.