Overzicht

Periode: 2008 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): Groningstalig, pop, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Bert Hadders en de Nozems

Bert Hadders en de Nozems

In de zomer van 2008 vraagt singer/songwriter, concertorganisator, DJ en geluidsman Bert Hadders bassist Johan Viswat en gitarist Wyno Bruinsma om de muziek te verzorgen voor het theaterstuk Peerd en Woagen van theatergroep Peerd. Drummer Dim Junius voegt zich bij hen en vanaf dat moment ontstaat de band Bert Hadders en de Nozems.

Zingen in ‘t Knoalsters
Bert Hadders en de Nozems maakt pop-rock. Hadders is van oorsprong Drents, maar zingt in het Gronings. In het ‘Knoalsters’ om precies te zijn. Hij laat zich inspireren door schrijvers als Henry Hes, Charles Bukowski en Jan Veldman en schrijft over persoonlijke gebeurtenissen.

Debuut met Over de Badde
In mei 2010 brengt de band de cd Over de Badde uit op Hadders eigen label Platex Records (waarop ook bijvoorbeeld Krause overigens haar eerste single uitbrengt). Het debuutalbum heeft een opvallende cover met een schilderij van George Schriemer, bekend van de illustraties van de Kameleon-boeken. De cd bestaat uit 13 nummers (niet onder te brengen in één genre) en wordt op 15 mei 2010 gepresenteerd in Het Viadukt in Groningen. De liedjes worden als eerste op de Songclub ten gehore gebracht. De Songclub wordt in 2002 door Bert Hadders opgericht en bestaat uit ongeveer 12 muzikanten die in Café Marleen in Groningen nieuwe, speciaal voor de Songclub geschreven, nummers ten gehore brengen.

Singles
Voorafgaand aan Over de Badde verschijnen er al wel nummers op verzamel-cd’s, zoals De grootste Groninger hits van RTV Noord (2006) en Stroatmezikanten veur de Riepe (2007). In 2009 brengt Bert Hadders en de Nozems ook een single uit voor Serious Request met de titel Terug bie of. In 2010 verschijnen bovendien de singles Woar blift de Zummer? en Luchiena. Over de Badde wordt in 2011 genomineerd voor de Dagblad van het Noorden-Streektaalprijs, maar wint uiteindelijk niet de prijs.

De Coöperoazie
Voor het project De Coöperoazie trekt Bert Hadders zich een maand terug in zijn geboortestreek de Veenkoloniën. In een leegstaand schooltje schrijft hij de nummers voor de gelijknamige cd. Voor de opnames en de bijbehorende optredens wordt zijn band de Nozems in 2012 uitgebreid met de muzikanten van Cochon Bleu.

Bert Hadders en de Nozems winnen op 1 maart 2015 De Dagblad v/h Noorden Streektaalprijs 2014 in de categorie CD/DVD.

In november 2017 wordt bekend dat gitarist Wyno Bruinsma en bassist Johan Viswat, na bijna tien jaar samenwerking met Hadders, besluiten dat het tijd wordt voor 'iets anders', en de band verlaten.