Overzicht

Periode: 1996 - 2003
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Arling & Cameron

Arling & Cameron

Gerry Arling en Richard Cameron komen allebei uit de Groninger muziekscène. Gerry hoofdzakelijk uit de jazz wereld en Richard uit de pop. Met een aantal groepen maken zij opnames.

Richard Cameron begint in Desert Corbusier, gevolgd door onder meer Deep Throat. Gerry komen we tegen in onder meer jazz combo Stamp, AA& The Doctors, Human Electrics, State of Soul en duo Van As & Arling en op diverse jazz elpees.

In 1992 verhuist Richard naar Amsterdam en start daar een aantal nieuwe projecten. Gerry blijft ook de Groninger jazz sce ne trouw en is regelmatig, al dan niet als gastspeler, te vinden op CD's van Groninger jazz musici, onder meer op de CD van Safehouse. Veel opnames van A&C vinden plaats in de Mastersound studio in Groningen door Rene Houwen.

In 1993 start Cameron in Amsterdam de virtuele band V.O.L.V.O ofwel "Vereniging onder leiding van onszelf" samen met Lennart Vader en Pinky Keijzer. Met DJ Karin Ras beginnen ze feesten te organiseren die uitgroeien tot de beroemde Easy Tune party's. Met Gerry Arling maakt Cameron het nummer Airbag om feesten te ondersteunen. Met Karin Ras richt Cameron het Drive In label op waarop in het najaar van 1994 de dubbelelpee van Airbag verschijnt met remixen van onder andere Eddy de Clerq, DJ Marcello, en Joost van Bellen.

Begin 1995 richten Arling, Cameron en De Clerq het trio Popcorn op. Al gauw komt de single Tap-Moi-Lai uit gevolgd door het album StereoShowCase. Omdat de Easy Tune feesten een groot succes zijn brengen Arling & Cameron een aantal mini-CD's uit en met Karin Ras vormt Cameron een DJ duo. Op 4 januari 1996 organiseert het Drive in label een Easy Tune party in Den Haag voor MTV. Dit blijkt een groot succes, de media geeft veel aandacht en diverse gelijksoortige feesten worden opgezet. In april 1996 gaan de party's verder onder de naam All-In met een bredere muziekkeuze.

In juni 1996 staan Arling & Cameron samen met DJ's Gerard Jansen en Bas Albers met de artiesten naam The Easy Aloha's met de single Do the Aloha in de Nederlandse Top 40. Kort daarna komen de eerder uitgebracht mini-cd's uit als verzamel-CD onder de titel The best of Easy Tune. Easy Tune blijkt ook in Japan aan te slaan, met verschillende bezoeken aan dit land tot gevolg. De Japanse groepen Pizzicato Five en Fantastic Plastic Machine maken remixen van de nummers op de verzamelaar. Het liedje I love Europe wordt gedraaid op de Europese vluchten van een Japanse vliegtuigmaatschappij.

In augustus 1997 verschijnt de CD All-In in Japan en Amerika volgt. De tweede CD Sound shopping wordt in een speciale 'Comix Edition' uitgebracht in een oplage van 1000 stuks in een speciaal door tekenaar Joost Swarte getekende hoes in juni 1998. Het merendeel van deze uitgave wordt door een Duitse kunstgalerie gekocht. Later dat jaar volgt een samenwerking met Fay Lovsky en komt een nummer van deze samenwerking op de Franse verzamel CD Soft & Easy. In oktober 1998 wordt Voulez Vous in Amerika op 12" uitgebracht. DJ Optredens van Cameron en Karin Ras in Amerika, Frankrijk en Japan volgen. In 1999 worden de CD All-In en de 12" Speeding down the Highway in Amerika uitgebracht direct gevolgd door Soundshopping.

Onder de naam Arling & Cameron All-In DJ tour wordt samen met Karin Ras een tournee door de VS en Canada gemaakt. Ook in Frankrijk en Nederland zijn optredens. Een aantal reclamespots wordt ondersteund door de muziek van Arling & Cameron, zoals commercials voor de Gapkids spijkerbroek en Surplus shirts.

De groep breekt verder door in Amerika en Japan. In Amerika is de groep een absolute hype. Jan Klug (uit De Dichters uit Epibreren) doet de hele tour door de VS mee gedurende de zomer van 2000. Op internet doen mensen wanhopig pogingen achter concertagenda's te komen. In Nederland verschijnt halverwege 2000 een uitgebreid interview in muziekkrant OOR en het nummer W.E.E.K.E.N.D. komt op CD-single uit.

Het duo staat op Eurosonic 2001 in Huize Maas aan de Vismarkt in Groningen. En Arling & Cameron wint de Popprijs van 2001. Opnieuw komt het duo uitvoerig in de belangstelling bij het verschijnen van hun CD We are A&C  in augustus 2001. Eind 2001 komt de groep opnieuw in de belangstelling, echter dit keer omdat ze een ongeluk krijgen in Spanje. Richard Cameron raakt ernstig gewond en optredens worden gestopt.

De periode van herstel gaat tevens gepaard met een periode van bezinning. Het gevolg is dat Arling & Cameron eind maart 2002 besluiten niet meer op te treden maar zich nog meer te gaan toe te leggen op filmmuziek. In de loop van 2003 stopt het duo de samenwerking. Cameron gaat dan in Amsterdam verder met zijn vrouw als mrandmrscameron. Gerry Arling is nog steeds zeer actief met een aantal bijzondere muzikale projecten die buiten de kaders van deze website vallen en met produktiewerk. In mei 2005 verschijnt er een kort bericht in de krant dat een nieuwe CD van Arling & Cameron gepland staat voor 2006.