Overzicht

Periode: 2004 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): indie, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts A Silent Express

A Silent Express

A Silent Express is een rock/indie band met leden uit Groningen en Friesland. De muziek die de band in de beginperiode maakt is een mix tussen rock en melancholische gitaarpop. Ze worden wel vergeleken met bands als Foo Fighters, Nada Surf en Queens Of The Stone Age. De groep noemt dan zelf als invloeden onder andere Voicst, Dinosaur Jr., Nirvana, Elliot Smith en The Strokes.

De groep wordt begin 2004 opgericht en bestaat uit gitarist-zanger Rik Annema, bassist-zanger Dirk Sander Kooistra, toetsenist Henk Jan Kooistra en drummer Sanne Meems. In april 2005 brengen ze hun eerste EP uit op het label Hectic Records. Deze krijgt goede recensies in de Nederlandse muziekpers. Om het album te promoten maken ze een tour door Europa. Ook staan ze in het voorprogramma van Racoon in poppodium Romein te Leeuwarden.

De opmars
Op 8 december 2007 speelt de band in de finale van de Grote prijs van Nederland en winnen ze de publieksprijs. Op 14 december spelen ze live in het TMF programma Reaction, een onderdeel van het Kweekvijver project waarvoor de band is geselecteerd. Eind 2007 verschijnt de eerste volledige CD, getiteld Get this Right. Het album is geproduceerd in samenwerking met Fortress Music (Miss Antarctica, Beck). Er staan tien nummers op waaronder de single More Is Not Enough.

De daaropvolgende jaren worden de invloeden van new wave, pop en psychedelische muziek sterker binnen de muziek. In een loods in Friesland werkt A Silent Express volop aan nieuwe nummers en toert de band in een ambulance door Nederland. Op 11 januari 2008 is de groep te zien tijdens Grunnsonic en op 5 mei van datzelfde jaar staat ze op het Bevrijdingsfestival Groningen.

Platencontract bij 8ball Music
Op uitnodiging van Holger Schwedt (Blof, Anouk, Van Velsen) is A Silent Express in het najaar van 2009 ieder weekend te vinden in zijn studio in Baarn. In maart 2010 is de interesse gewekt van muziekmaatschappij 8ball Music (Miss Montreal, Alain Clark, Bertolf) en een maand later tekent de band hier een platencontract. De eerste single bij 8ball Music is
Will I Be Around en verschijnt in mei 2010, gevolgd door een tweede single I Never Saw This Coming en (op 5 november 2010) het album NOW!. Haagse rockband KANE vraagt A Silent Express op te treden als hun voorprogamma op het Java Eiland in Amsterdam. 

Over de grens met Duran Duran
In 2011 krijgt de band een platencontract bij het Duitse SPV en spelen ze ook bij de Oosterburen. De zomer van 2011 staat in het teken van grote festivals in Nederland, maar de echte 'dream come true' komt in januari 2012: A Silent Express mag met één van hun grote inspiratiebronnen, Duran Duran, op tour door Europa. De band schrijft en neemt ook nummers op in Berlijn, met als eerste single van deze sessies het nummer All About You, dat in 2013 verschijnt.