You are here: Home

Jeugdsoos De Barak, Hortuslaan

Geplaatst op 2019-11-26 15:06:03

Jeugdsoos De Barak, Hortuslaan (periode 1965-1974)

Lezers die zijn geboren in de eerste helft van de jaren '50 zullen worden bedwelmd door nostalgie bij het lezen van dit hoofdstuk over 'hun' Barak in Haren. Het houten bouwsel aan de Hortuslaan stond op de plaats van het huidige Haderaplein. Jeugdpredikant Herman de Wilde (1928) van de NH-kerk nam in 1965 het initiatief tot oprichting van een jeugdsoos om de Harense jeugd uit de stad te houden. De barak aan de Hortuslaan werd Dé Barak. De Barak Haren openingsfeest

Onder dominee's bezielende leiding werd de behuizing door de jeugd zelf gezellig gemaakt en in hippe kleuren geverfd. Op zaterdagavond was er disco en eens per maand werd er een jeugddienst gehouden. Dominee Herman de Wilde (met zijn kenmerkende 'manke' been, hij had polio gehad) hield een oogje in het zeil. Eltjo Wierenga was in die tijd ook hippie en ziet de dominee nog vermanend met zijn wandelstok zwaaien. En als die een vreemde bobbel onder een jas waarnam tikte hij er even op om te zien of het geen fles drank was.

Een bestuurslid van het eerste uur was Frits Brink, die later voorzitter van de NCRV is geworden. Dominee de Wilde is begin 2004 al 75 en ernstig ziek, maar volgens zijn echtgenote heeft hij zich zijn hele leven met jongeren verbonden gevoeld. In 1969 verliet hij Haren en ging in Hoogeveen werken. In 1978 zette hij een punt achter het predikantenbestaan om godsdienstlessen te gaan geven op een middelbare school in Soest waar hij nog woont.

De Barak werd overigens al in 1967 losgemaakt van de kerk. De gemeente nam de jeugdsoos over en stelde jeugdwerker Wim Kegel aan. Misschien onbedoeld had deze 'overname' een ruigere sfeer tot gevolg, waarin ruimte was voor alcohol (officieel streng verboden) en hasj. Volgens diverse jongeren van destijds was De Barak een vrijplaats voor blowers en drinkers, maar dat was bij de ouders niet echt bekend. Het licht dimde, tl-buizen met blauw en paars schijnsel verhoogden de stemming en in toiletten werd er stiekem lustig op los geblowed. De Barak

De oud-hippies vertellen er nu met liefdevolle weemoed over, maar enkelen wijzen er ook op dat dit gedrag hier en daar ook blijvende schade heeft berokkend. De muziek stond hard in de Barak: Pink Floyd, Deep Purple, Led Zeppelin waren heer en meester. Amerika speelde een 'duivelse rol' in Vietnam en naar de kapper ging je niet. Volgens oud-hippies was De barak eind jaren '60 een vriendenclub, die de Hortuslaan verkoos boven de stad. Menig later huwelijksgeluk begon ooit op deze plaats.

Eltjo Wierenga herinnert zich nog hoe hij er discjockey speelde in een afgetimmerd glazen hokje. "Ik deed dat met Gerrit Koops uit Haren. Kletsen in de microfoon was er niet bij. Plaatjes opzetten dat was het. Ik koos vaak alternatieve muziek, Incredible Stringband, Steeleye Span en hippe muziek van de Balkan. Dat werd nog geaccepteerd ook. In die tijd zei ik: de Beatles is muziek, de Stones is leven!" De Barak

In hetzelfde decor waarin hip Haren de volwassenheid verkende werden er ook culturele activiteiten georganiseerd. Cursussen, toneel, drumsessies en talentenjachten. Voor de jongste jeugd waren er spelletjesmiddagen. Ook werd met de bibliotheek jaarlijks de Bibar-week georganiseerd met spelletjes en cultuur. Hayo Kuilman uit Haren was ook Barak-ganger en heeft rond 1968 met zijn soft-rockband 'The Gang' (Kuilman, Walrecht en Elzinga) een liveconcert gegeven.  De Barak

Rond 1975 werd het houten barakje gesloopt en zou plaatsmaken voor de bouw van een nieuw gemeentehuis. De Barak verhuisde naar de Oosterweg, naast het tennispark en zou later opgaan in de Stichting Bries, die uiteindelijk haar bestaan zou eindigen in het oude schooltje Eibernest aan De Schakel. Volgens de oud-hippies die in De Barak aan de Hortuslaan hun onschuld verloren was met de verhuisplannen de geest ook vervlogen. De jongeren waren ouder geworden, knipten hun haren, verhuisden en zochten soms echt serieus hun weg door het volwassen leven. Het contact verwaterde, maar als de hippies elkaar nu tegenkomen gaat het gesprek altijd over ...De Barak.

Voor dit hoofdstuk spraken wij met de echtgenote van dominee H. de Wilde en met de oud-hippies: Frans de Haan, Nellyde Haan, Hayo Kuilman, Eltjo Wierenga, Renk Eisses, Tineke Scherer. Andere bekende Harense hippies uit die tijd waren o.a. :  Herman van Steenwijk, Rinus Goudkuil, Douwe Munk, Bert Lok, Eise Haverdings, Gerrit Koops, Hennie de Haan, Luuk Eisses, Marjan Kriskovsky, Janneke Eringa, Aafke van Ooijen, Willen Haverdings, Jan Schuurmans, Fijke Liemburg en Jacky Wester. En deze lijst is nog lang niet compleet! De Barak

Bron: Haren, deel II, Van verdwenen winkels en andere dorpsverhalen.
Uitgave: Haren de Krant i.s.m. Boekhandel Boomker & Savenije te Haren
Eerste en enige druk: september 2004
Auteur: Hein Bloemink 

Streaming video begon 25 jaar geleden in Simplon

Geplaatst op 2019-11-04 15:30:15

De allereerste live video uitzending op internet ter wereld, kwam vanuit Nederland, vandaag precies 25 jaar geleden. Daarover gaat een rockumentary van de filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning. De film is vanaf vandaag hi-res te bekijken op 25yearsstreaming.com.

Film over de totstandkoming van de allereerste live-stream ter wereld (voor zover bekend) op 4 november 1994, vanuit Simplon in Groningen.

Maker: Alex Pitstra, Koen de Koning
Première: 1 november 2019
Tijdsduur: 22 min. 11 sec.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Streaming is populair
Netflix, HBO, Youtube, Instagram stories: streaming video is razend populair. Er zijn inmiddels meer abonnementen op videodiensten dan op digitale televisie. Met je smartphone kun je met 1 klik live uitzenden. Maar lang voordat bedrijven als YouTube begonnen, werd er in Nederland al druk geëxperimenteerd met streaming video.

De eerste live uitzending ooit
Op 4 november 1994 werd een rockconcert live uitgezonden vanuit poppodium Simplon in Groningen. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers, maar het was wel de eerste live video uitzending op internet ter wereld, voor zover te achterhalen is.

‘Ready Set, Rock ‘n Roll’: 1994
De film ‘Ready Set Rock ‘n Roll’ geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994. Nirvana en Pearl Jam waren populair. Windows 95 bestond nog niet. Internet stond echt nog in de kinderschoenen. Films? Pulp Fiction, Forrest Gump en Natural Born Killers. Het was de tijd van Kabinet Kok I, Mitterrand, Mandela en, eh Wet Wet Wet.

Jochies met een modem
En daar was een stel jochies zonder budget maar met een wild plan, een computer en een modem. Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel deden iets wat voorbehouden was aan grote satellietmaatschappijen en omroepen met grote budgetten: een wereldwijd te bekijken live uitzending.

Waarom gebeurde dit in Groningen?
Meer dan een derde van de inwoners van Groningen is student. In de jaren ’90 speelden veel studenten in bandjes, in de vele kroegjes en podia zonder sluitingstijden. Tot diep in de nacht werd muziek gespeeld.

Pionieren
De muziekscene van Groningen trok weer andere creatieve geesten aan. Ze deden aan fotografie, videomontage en ontwerpen. Er ontstond een Do It Yourself mentaliteit, om als gemeenschap nieuwe creatieve middelen te ontwikkelen. Ze pionierden met beperkte middelen met ­­computers en Internet en zo ontstond het idee om alles aan elkaar te knopen: muziek, video, publiciteit en internet.

Digitale stad anno 2019
Tegenwoordig is Groningen nog steeds die jonge stad, met nog veel meer internationale studenten, en een ontzettend goed draaiende digitale industrie. Groningen presteert landelijk en Europees gezien veel beter als het gaat om snelgroeiende internetbedrijven. Denk aan Voys, Frank, Payt, Appwiki, Parkos, Nova, Belsimpel, Dataprovider, Simplicate en vele anderen. De pionierende en ondernemende geest zit er nog goed in, in Groningen.

Welke band was het eigenlijk, die live werd uitgezonden, op die vrijdagavond van 4 november in 1994? De betrokkenen weten het niet meer, ze waren te veel gefocust op het maken van die uitzending.

Bekijk de zoektocht naar die eerste live stream in de docu Ready Set, Rock ‘n Roll, waarin Poparchief Groningen ook een rol speelt. Meer info over de film, live streaming en gerelateerde onderwerpen op de website 25yearsstreaming.com.

Bron: 25yearsstreaming.com, Jet-Stream