U bent hier: Home

Popronde weer in Groningen stad op 3 oktober 2019

Geplaatst op 2019-08-29 15:09:13

Popronde 1 Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land.  In 2019 strijkt Popronde neer in 41 steden: van Leeuwarden tot Middelburg, van Venlo tot Alkmaar en van Deventer tot Den Haag, geen stad is veilig! In elke stad treden op één avond circa 35 opkomende Nederlandse bands en artiesten op bij een twintigtal podia. De deelnemende podia zijn cafes, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van een stad. Eén avond in het jaar zijn zij de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten en is het centrum het festivalterrein.

De Popronde is in elke stad gratis toegankelijk.

INFOSTAND
Voor informatie over Popronde, tips en voor merchandise bezoek je vanaf 19.30u de Popronde infostand voor het Grand Theatre.
Ook bij de infostand: Popronde CD's van vorige edities, oordopjes, polsbandjes, tasjes, T-shirts, petjes en paraplu's.
En als je er dan toch bent, maak meteen een selfie bij onze Phocabby Selfie Service!

 Popronde previews:

TIJD       ACT                 LOCATIE
--------------------------------------------
14:00     Wolf & Moon        Plato, Oude Ebbingestraat 41         Popronde 2
15:00     TESSEL        Plato, Oude Ebbingestraat 41     
16:00     Lorrèn        Wadapartja, Gedempte Zuiderdiep 39-41         
17:00     Lola's Dice        Smooth Brothers, Zwanestraat 31     
    

Popronde line up:

TIJD       ACT                 LOCATIE
--------------------------------------------
20:30     Fjaler        Grand Theatre, Grote Markt 35             

20:45     Beryl Anne    VRIJDAG, Sint Jansstraat 7         
    Dan August    Idenza, Guldenstraat 15         
    Lorrèn        Brouwerij Martinus, Kostersgang 32-34         

21:00     Get Jealous    Kinki Kappers, Oosterstraat 18         
    GIAN        Simplon, Boterdiep 69                 
    Susan H        Chaplins Pub, Gedempte Zuiderdiep 73     
    WIES        Bar Smoke, Grote Markt 21             
                                                                                                                               Popronde 3
21:15     Áslaug        Spaak, Oude Boteringestraat 66            
    Bony Macaroni    Het Concerthuis, Poelestraat 30     
    Robin Kester    Het Pakhuis, Peperstraat 8-2         
    SWEETGODANIMALS        Warhol, Papengang 6             

21:30     A.M. Sam    Bar Smoke, Grote Markt 21     
    MAXINE        Buckshot, Gedempte Zuiderdiep 58         
    Price        Vera, Oosterstraat 44     
    Wolf & Moon    Grand theatre Downstage, Grote Markt 35     

21:45     LO-FI LE-VI    Smooth Sailing Tattoo, Gelkingestraat 35,     
    Maddy Moreah        Huize Maas, Vismarkt 52     
    Suzy V        The Dog's Bollocks, Oude Boteringestraat 17     

22:00     Damndamy    Simplon, Boterdiep 69     
    Out Of Skin    Brouwerij Martinus, Kostersgang 32-34     
    Tim Koehoorn    Idenza, Guldenstraat 15     

22:15     Foxlane        VRIJDAG, Sint Jansstraat 7     
    la loye        Vera Downstage, Oosterstraat 44     
    Three Little Clouds        Chaplins Pub, Gedempte Zuiderdiep 73      Popronde 4

22:30     BOOM BOOM DU TERRE    Grand Theatre, Grote Markt 35
    Hypergoods        O'Ceallaigh, Gedempte Kattendiep 13     

22:45     Dr Justice & The Smooth Operators    Het Concerthuis,  Poelestraat 30     
    Electric Company Het Pakhuis, Peperstraat 8-2     

23:00     Lola's Dice        Huize Maas, Vismarkt 52     
    Magic Moon    Bar Smoke, Grote Markt 21     
    TESSEL        The Dog's Bollocks, Oude Boteringestraat 17     

23:15     Destructive Penguins        Buckshot, Gedempte Zuiderdiep 58     
    Gumbo Kings        O'Malleys, Oosterstraat 67     
    NEMSIS        Vera, Oosterstraat 44     

23:45     BONGLOARD    Het Pakhuis, Peperstraat 8-2     Popronde 6
    FFlean        Simplon, Boterdiep 69     

00:30     Paracetamøl        Vera, Oosterstraat 44     

Afterparty: Paracetam�l - Vera, 23:15 uur

Karel bij Spaak tijdens de popronde (Groningen 05 Oct, 2018). Foto ©JanWesterhof
Anna Rose in het Concerthuis (Groningen 05 Oct, 2018). Foto @Jan Westerhof
De band Anemone bij Idenza (Groningen 05 Oct, 2018). Foto @Jan Westerhof

Logo: Popronde. Laatste foto: Popronde.

Bron: Popronde.

Noorderzon komt in 1991 niet uit de lucht vallen.

Geplaatst op 2019-08-09 15:22:25

Het festival Noorderzon beleeft in 2019 zijn 29ste editie, maar de basis is al jaren eerder gelegd. Noorderzon is namelijk de opvolger van de Groninger ‘Zomermanifestaties’ en van ‘Sterren in het bos’. De geschiedenis kan dus enige decennia worden opgerekt. Noorderzon 2019

Eigenlijk staat de benoeming van Jan Berger tot burgemeester van Groningen in 1965 aan de basis. Hij vindt dat de stad meer ‘in de spotlights’ moet komen en op zijn initiatief worden er een Bureau Voorlichting en een Bureau Culturele Zaken in het leven geroepen. Twee omroepcoryfeeën, Gerard van den Berg en Pier Tania, gaan per 1 mei 1966  leiding geven aan de twee nieuwe secretarie-afdelingen. Cultureel ambtenaar Pier Tania komt de eer toe de initiator te zijn van de eerste Groningse ‘Zomergebeurens’. ‘Beeld en Route’ (1967), ‘En plein public’ (’68) en ‘Kunst of Kitsch’ (’69) zijn in de eerste plaats kunstmanifestaties, maar hier en daar is er toch ook ruimte voor wat theater. En op 12 juli 1969 is er, weliswaar los van ‘Kunst of Kitsch’, op de Grote Markt en in de Korenbeurs een heuse popmanifestatie georganiseerd door de werkgroep ‘Provadya?’.

'Zomermanifestatie'

Nadat Tania teleurgesteld is teruggekeerd naar Hilversum wordt hij opgevolgd door Johan Rijfkogel. Het nieuwe hoofd Culturele Zaken introduceert de term 'Zomermanifestatie'. Hoewel hij popmuziek als zeer ‘interessante en belangrijke culturele ontwikkeling’ ziet, is het popfestival ‘Grazige Weiden’, op 15 augustus 1970 in het Stadspark, geen onderdeel van zijn Zomermanifestatie. Rijfkogel zoekt het in de zomer van 1970 vooral in het bouwsel ‘micro-stad’ op de Grote Markt, dat moet aantonen dat ‘cultuur helemaal niet iets is waar men eerbiedig, bewonderend, en eventueel met huiverend onbegrip’ naar kijkt. Met rommelmarkten en ruilbeurzen zorgt hij voor een levendiger Grote Markt tijdens de zomermaanden.

Rijfkogel schrijft in het voorjaar van ’72 aan het college dat hij een ‘veel grote manifestatie’ wil, ‘door de hele zomer en door de hele stad’. Hij denkt daarbij aan sport, cultuur en jeugdactiviteiten. Zelfs aan de allerkleinsten wordt gedacht want bij de Zomermanifestatie van 1972 dient het Vestzaktheater als crêche! In ’72 is ook voor het eerst een concert onderdeel van het programma. Door het slechte weer moet het optreden van de Amerikaanse jazzmuzikant Frank Wright op het laatste moment echter worden verplaatst van de Grote Markt naar de voormalige studentensociëteit Vera. Het volgende jaar klaart het net op tijd op zodat het concert van Peter Blanker Consort wel op de Grote Markt kan plaats vinden.

Terwijl B&W begin 1974 bij Rijfkogel hun onvrede uiten over de ‘huidige zomermanifestaties’ bereidt Syp Wynia van Vera een reeks zondagse concerten voor onder de titel ‘Sunday in the Park’. Aanvankelijk zijn ze bedacht in de muziekkoepel in het Noorderplantsoen, maar vanwege de verwachte verkeersproblemen wordt daarvoor geen goedkeuring verkregen en wordt het Sterrebos het podium. Wynia staat overigens een veel ruimere opzet voor ogen, een festival ‘Summer in the City’ met ook toneel, dans en cabaret. Hoewel de concertreeks in het Sterrebos in ’74 nog niet officieel in het programma van de Zomermanifestatie is opgenomen, wordt de manifestatie achteraf vanwege de concerten wel als eerste ‘echte’ Zomermanifestatie aangemerkt. Noorderzon 2019 knipsel

In 1975 is ‘Sterren in het bos’ wel onderdeel van de Zomermanifestatie. Het volgende jaar worden ‘Sterren in het bos’, met Wynia en Kauffman, en de Zomermanifestatie door cultuurwethouder Thewis Wits samengevoegd tot één organisatie.  De Zomermanifestaties, die eerst door Wynia en later door Kauffman worden gecoördineerd, worden nu structureel breed van opzet. Het programma dat zich in het algemeen afspeelt in de tweede helft van juli en de hele maand augustus, bevat pop, jazz, beeldende kunst, theater, film en poëzie (‘Zomerschrift’).

In het Sterrebos, waar naast muziek ook theater is, komt vooral bij de concerten vaak zoveel publiek dat deze in 1984 verhuizen naar het Stadspark. Doordat de organisatie niet meer in gemeentehanden is, zijn er in de jaren tachtig regelmatig financiële problemen. Zo moet het programma in het Sterrebos uiteindelijk helemaal worden geschrapt. Op 23 augustus 1986 verzorgt de Amsterdamse Dogtroep de (voorlopig) laatste ‘Sterren in het bos’. Ook in het Stadspark heeft ‘Sterren in het park’ geen lang leven. Op 12, 19 en 26 augustus 1990 zijn in het kader van de 17e Zomermanifestatie daar de laatste concerten. Volgens Seerp Leistra van de Dienst Cultuur van de gemeente is het tijd voor nieuw elan: ‘de formule heeft zichzelf overleefd, te voorspelbaar en eenzijdig’. Noorderzon 2019 aff

Omdat de gemeente het Noorderplantsoen meer wil gebruiken en er een mogelijkheid is om de ‘Parade’ naar Groningen te halen, organiseert de Directie Cultuur van de gemeente samen met de Stichting Zomermanifestatie in de zomer van 1991 iets nieuws. De organisatie wil bezoekers een symbolische reis laten maken door de continenten, door op verschillende podia op vier zondagen, 4 tot en met 25 augustus, verschillende muziekstijlen te brengen. Daarna volgt van 30 augustus tot en met 8 september in het Noorderplantsoen de theater- en muziekkermis ‘Noorderzon-Parade’, het ‘Noorderzon-Noord-programma’. Noorderzon is geboren!

Bron:  Beno Hofman

Affiche Sunday in the Park uit 1974 organisatie/ Krantenknipsel uit Nieuwsblad v/h Noorden 1974 / Noorderzon 2019 FB Noorderzon.