U bent hier: Home

40 jaar geleden: U2 in VERA

Geplaatst op 2020-10-16 12:31:12

Plafon, editie 9, december 1980Vrijdag 16 oktober is het precies 40 jaar geleden dat U2 in jongerencentrum VERA optrad. Er was in 1980 bij muziekinsiders al een ‘buzz’ gaande rond de band, maar de echte doorbraak liet nog even op zich wachten. Dat U2 – en zanger Bono Vox voorop - ambitieus was, blijkt wel uit een artikel inclusief interview dat destijds verscheen in het ons volstrekt onbekende Groningse blad Plafon (zonder d). “We have the power, we have the energy, we have the youth, these old men..eh..the Stones, they’re o.k., but…”

Dat het optreden in VERA door recensenten en publiek na afloop met gemengde gevoelens werd ontvangen, had volgens de schrijver van het artikel onder meer te maken met de minder goede geluidsmix in Vera en de gelaten reacties van het publiek. Deze Max (Palfenier?) had de band diezelfde zomer nog in The Marquee Club in Londen gezien en dat was een van de beste optredens ooit in zijn beleving, dus hij had vergelijkingsmateriaal. Muziekjournalist Eddy Determeyer van Nieuwsblad van het Noorden vond het optreden in VERA ronduit slecht, maar de keuze voor jazzliefhebber Determeyer als recensent voor een popband was volgens Max dan ook een raadsel. Dat Determeyer de band in zijn recensie consequent als U-2 aanduidde komt overigens waarschijnlijk omdat ook VERA deze schrijfwijze hanteerde in de VERA-krant en op de poster.

Affiche U2 in VERA, ontwerp Kees NeveOntwerp affiche U2: Kees Neve

Vier dagen na het optreden verscheen het debuutalbum ‘Boy’, dat lovende kritieken kreeg, en de weg bereidde naar het wereldtoneel. “We want to be the biggest group in the world, cos the biggest groups in the world at the moment are no good…”. Mission accomplished.

Met dank aan Marco Oostra, die met deze editie (nr. 9) van Plafon op de proppen kwam.

Weet je meer over het blad Plafon of heb je nog exemplaren, laat het ons dan weten.

Saxofonist Jenne Meinema overleden

Geplaatst op 2020-10-04 13:15:19

Saxofonist Jenne MeinemaFoto door Alice Roggen

Zaterdag 3 oktober jl. is saxofonist Jenne Meinema op 89-jarige leeftijd overleden. Meinema (Groningen, 18 mei 1931) was van bijzondere invloed op de ontwikkeling van de lichte muziek in het Noorden. Als autodidact speelde hij in ontelbare combinaties, met zowel populaire muziek als jazz. Als mentor begeleidde hij menigeen bij de aanvang van zijn/haar muzikantencarrière en als bestuurder was hij van grote betekenis voor het Noordelijk muziekleven.

Hoewel Meinema het meest in de publiciteit kwam met jazz-gerelateerde projecten, geeft dit een vertekend beeld van de realiteit. Want hoewel de jazz zijn grootste liefde was, trad hij voor het overgrote deel op met populaire muziek.Hij is dan ook op de meest uiteenlopende producties te horen.

Stichting Beeldlijn maakte in 1990 een documentaire over Meinema, simpelweg getiteld 'Jenne', waarin filmmaker Buddy Hermans hem volgt gedurende een non-stop optreden met telkens wisselende formaties: De Jenne Meinema marathon. De beelden worden afgewisseld met een interview door muziekjournalist Eddy Determeyer. In de documentaire spreekt de muziek meer dan de man, een uitdrukkelijke wens van Jenne.

Paul Penninkhof begon enkele jaren geleden aan een opzet voor een uitgebreidere biografie, die t.z.t. op de website van het Poparchief zou verschijnen. Daarvoor sprak hij meerdere keren met Meinema, ook zijn er toen meer dan een dozijn fotoalbums en plakboeken gedigitaliseerd. Het is de bedoeling dat deze in de loop der tijd alsnog geplaatst zullen worden. Naast een beknopte biografie over Jenne staan er ook enkele links naar de vele bands, orkesten en combo's waarmee Jenne Meinema optrad.